Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur många bin krävs det för att fylla en honungsburk?

Har du någon gång funderat över hur ett så litet djur som ett bi kan fylla en burk med honung? Om det bara var ett bi skulle det nog vara ett alldeles för hårt jobb, men eftersom det delas med många tusentals bin är det ett otroligt exempel på vad som kan skapas med lagarbete. Hur vi människor byggde pyramiderna är nästan löjligt i jämförelse.

En burk honung väger ungefär 454g och ett bi kan bära ungefär 0,04g nektar. Men nektar är bara 40% socker, och honung ungefär 80%, så biet bär bara 0,02g honung på varje tur.

Hur många bin måste du då ha för att fylla en burk med honung? Svaret är 454/0.02g vilket ger:

22,700 bin för att fylla en enda burk!


Det låter imponerande nog, men givetvis tillverkar bina inte bara en honungsburk. Över året kommer drottningen producera mellan 100 000 och 200 000 bin som var för sig kommer tillbringa mellan 10 och 20 dagar med att samla honung.

När de är som mest produktiva kan ett enda bisamhälle rent teoretiskt tillverka ungefär 800kg honung, nästan ett ton!

Anledningen till att bikupor inte är lika stora som varuhus för att hålla all honung är att den konstant används upp av bina som bränsle, framförallt för att hålla ynglen varma. Så vanligtvis finns det 10-20kg honung i kupan. Men det är inte fy skam det heller!Kommentarer

Det finns inga kommentarer än