Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Lite till dig och lite till mig

Hur mycket honung kommer du kunna få från ditt Beehaus? Det första du måste tänka på är att du inte kan agera brunbjörn och ta all honung från bina. Du måste lämna tillräckligt med honung så bina klarar sig över vintern när de behöver som mest för att hålla sitt hem varmt. Ett bra år kommer du kunna få 30-50kg honung utan att binas förråd påverkas, men ett dåligt år kan du istället behöva mata bina utan att få någon honung alls.

Bin slutar faktiskt röra på sig om temperaturen sjunker under 8 grader, så det är viktigt att de håller kupan över den temperaturen. I de klungor de sitter i under vintern kommer temperaturen oftast hållas kring 20 grader. De värmer inte upp kupan genom att tända små brasor av honung, utan har ett mycket smartare sätt. Värme genereras genom att de skakar på sina största muskler, vingmusklerna, jättefort. Du kanske tror att tusentals fläktande vingar skapar en sval plats snarare än värmer upp kupan. Så skulle det kunna vara, men bina har löst även detta problem. De kan faktiskt ta vingen ur led och vibrera musklerna utan att vingarna fläktar. Häftigt va?

Beehaus är trippelt isolerad så att genererad värme inte förloras. Ju mer värme bina kan behålla, desto större chans är det att de håller sig friska och glada under vintern och är redo för en ny säsong när våren kommer.

Bina behöver 20kg honung för att klara sig över vintern. Om bina har tillverkat 30kg kan du alltså ta 10kg av dem utan att känna dig skyldig. Råkar du dock ta 15kg eftersom du lovat alla vänner, grannar, farbröder och mostrar en burk i julklapp måste du fylla på med 5kg mat.

Du gör detta genom att mata bina med motsvarande vikt i sockerlag. Det är enkelt att göra och bina kommer förvara det i kupan precis som de skulle gjort med honung.

Den bästa tiden att göra detta är i september, och det enda du behöver gör är att placera maten på täckbrickan. Bina kommer snabbt flytta den sockriga vätskan in i cellerna och täcka över.

Det finns mer om att mata bin i andra delar av handboken.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än