Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur behandlar jag kvalster och löss?


Kvalster

De två vanligaste typerna av kvalster som drabbar marsvin är static och sarcoptic. Static är kvalster som springer upp och ner marsvinens hårstrån, medan sarcoptickvalster gräver sig ner under marsvinens hud och orsakar en extremt smärtsam typ av skabb. Vilken typ av kvalster dina marsvin än har är det viktigt att du inte försöker behandla dem med läkemedel som är ämnade att motverka loppor, eftersom de ofta innehåller ämnen som är giftiga för marsvin.


Friska marsvin som denna har mjuka, rena pälsar med högkvalitativt hår

Om dina marsvin verkar ha damm på hårstråna som inte går att blåsa bort är det troligt att de drabbats av static. De är väldigt små varelser som inte går att se med det blotta ögat. Även om de är små orsakar de massvis med irriterande kliande för marsvinen, och kan föröka sig till otroliga mängder. En av symptomen för static är ett ‘damm’ på marsvinen, som i själva verket är ömsad hud från kvalstren som har fastnat på marsvinens hår. Static går att behandla med ett speciellt schampo eller spray som du kan köpa hos din veterinär.


Om ditt marsvin drabbats av sarcoptickvalster kommer den troligtvis ha kala fläckar där den kliat och bitit sin egen hud för att bli av med dessa smärtsamma ohyror. Det är väldigt obekvämt för dina marsvin och måste behandlas innan de sprids till dina andra marsvin. För att behandla sarcoptickvalster måste du ha ett speciellt schampo innehållande ivermektin, och en oral avmaskare. Du kan få dessa hos din veterinär. Eftersom det är en väldigt otrevlig sjukdom väljer många ägare att försöka förebygga utbrott och använder specialschampo på marsvinen efter deras vanliga bad en gång i månaden (eller en gång varannan). Det krävs mer sällan på vintern är på sommaren.


Löss

Pälsätare kan också behandlas. Precis som många andra parasiter är de väldigt smittsamma, så du måste behandla ditt marsvin så fort som vanligt. Fråga din veterinär eller sköterska för att få en diagnos, så kommer de sen kunna ge dig rätt behandling, förmodligen ett pulver eller spray. Precis som med kvalster kommer behandlingar mot loppor inte fungera och bör inte användas runt marsvin.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än