Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur ser jag om mina marsvin har parasiter?


Marsvin kan drabbas av en rad olika parasiter, så du måste kunna identifiera vissa av de vanligaste för att kunna behandla dem tidigt. Du kan börja med att läsa igenom hela detta kapitel, som har separata delar om svampinfektioner, löss och kvalster.


Buying guinea pigs
Det är bra att veta vad du letar efter!

Leta efter hudparasiter: Under kontrollen, lägg ditt marsvin i knäet och dela försiktigt på pälsen. Kan du se några insekter? Är huden rosa och frisk, eller kan du se tecken på infektion eller överdrivet kliande? Finns det något som liknar damm på håren? Hur ser marsvinens mun och ögon ut? Ser du någonting på öronen? Många saker kan vara väldigt besvärligt för marsvinen, så om du ser någonting som rör sig eller områden som är svullna eller irriterade bör du försöka ta reda på vad det kan vara.


Leta efter mask: Om ditt marsvin inte äter så mycket, verkar apatisk, går ner i vikt, har uppsvälld mage eller diarre kan det vara så att hen drabbats av mask. Då måste du genast ta med marsvinet till veterinären så att det kan behandlas. Det är särskilt allvarligt eftersom mask gör det svårt för marsvinen att ta upp nödvändiga näringsämnen från födan. Du kan ge dem fantastisk mat, men om marsvinen har mask kommer de ändå inte få i sig de vitaminer och mineraler de behöver för att vara glada och friska, så de måste behandlas så fort som möjligt.


Om du inte lyckas klura ut vad som är fel med ditt marsvin är det värt att komma ihåg att marsvin kan få parasiter från hö och gräs, och från andra djur. Även om dina marsvin inte varit i kontakt med andra grupper av marsvin på länge kan de ändå få parasiter från sin omgivning. De kan också upp till denna punkt ha varit starka nog att själv bekämpa parasiterna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än