Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Några vanliga marsvinssjukdomar

Marsvin som får bra mat och hålls i rena burar blir sällan sjuka. Det viktigaste som marsvinen behöver är C-vitamin.

En morot om dagen håller veterinären borta! Ett marsvin som inte får tillräckligt med C-vitamin är mer mottaglig för infektioner och hudproblem, och kan till och med bli lam. De kan utveckla förtviningssjuka och gradvis försvinna bort. En bra kost med både färska grönsaker och torrfoder är generellt sett tillräckligt, men om du inte är säker, speciellt på vintern, kan du lägga till lite i deras vatten. Brustabletter med C-vitamin funkar bra.

Hudåkommor
Hjälp, mitt marsvin kliar sönder sig!
Det vanligaste problemet veterinärer ser hos marsvin är skabb. Det orsakas av ett kvalster (som inte kan ses av blotta ögat) som gräver sig ner under skinnet och får marsvinet att klia sönder huden. Ju tidigare det behandlas desto bättre, så det är bättre att åka till veterinären så fort som möjligt så att hen kan ge ditt marsvin speciella droppar, antingen oralt eller i en spruta, än att först försöka med schampo.

Ögon
Hjälp, mitt marsvins ögon har ändrat färg över natten!
Det vanligaste problemet är hornhinnesår, som orsakas av att en bit hö skrapat mot ögat eller fastnat i ögat och orsakat ett sår på hornhinnan, som då blir disig. Ta med marsvinet till veterinären för att få bort potentiella bitar hö och för att få antibiotiska ögondroppar som hjälper såret att läka.

Nos
Utsöndring ut nosen och nysningar kan visa på att marsvinen är förkylda, men det kan också handla om att en bit hö fastnat i nosen. Om de fått en infektion i lungorna låter det konstigt när de andas, och de måste tas till veterinären så fort som möjligt.

Mat
Hjälp, mitt marsvin äter inte!
Marsvin absolut favoritaktivitet är att äta, och om dina marsvin inte är intresserade av att äta är det vanligtvis någonting som inte står rätt till. Om ett marsvin inte äter, även om det är bara är för en dag, kan de utveckla andra komplikationer, speciellt i levern.

Att de inte äter kan vara ett tecken på problem med tänderna, men det kan också finnas andra orsaker. Tveka inte på att ta med dem till veterinären för att kolla upp vad som är fel.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än