Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Sträv eller slät?


Det finns nu för tiden hundratals olika marsvinsraser på marknaden. De kan enkelt delas in i två grupper: släthåriga och strävhåriga. För mer information, kolla delen om att välja ett marsvin.

Släthåriga
Som namnet antyder har dessa raser kort och mjuk päls. Inom denna kategori finns massvis med olika färger, alla som individuella raser. Det finns t.ex. helfärgade self-masvin i svart och vitt (med antingen mörka ögon eller rosa albinoögon), gräddfärgade, rödaktiga, chokladbruna… listan kan göras lång! Det finns också satinmarsvin som har en annan sorts päls som reflekterar ljus och ger dem ett skinande intryck.

Agouti har kort, mjuk hår

Det förekommer också släthåriga marsvin med flera färger (ibland kan de se ut som att de skulle behöva färga utväxten!) som är mer lika sina vilda förfäder. Sköldpaddsfärgade har färgerna röd, vit och svart placerade på olika områden på kroppen, och det finns dalmatinmarsvin som är vita med svarta prickar. Himalayamarsvin liknar siameskatter.

Strävhåriga
Bland de strävhåriga marsvinen hittar vi peruan, med lång päls och hår som kan blir en halvmeter långt (!) och sheltie med jämna, fina hår. Dessa raser är kanske ingenting för nybörjaren eftersom pälsen kräver massvis med jobb. Men det finns också texel (en sheltie med permanent), teddies och rexmarsvin som har hår som sticker upp som på en igelkott. Sen har vi crested-raserna som har mjukt hår med en virvel i pannan. Shelies kan också ha virvlar, och kallas då för coronet. Abessinier har virvlar över hela kroppen, tio totalt. Alla dessa raser kommer dessutom i massvis med olika färger.

texel rough hair
Texel-masrvin är en strävhårig ras med massvis med elastiskt hår

Så det finns gott om marsvin att välja mellan. Många andra är hybridraser, alltså blandningar av andra raser, och är minst lika fina. Vilken typ av marsvin du än väljer är du garanterad en vänlig och underhållande vän som kommer leva mellan 4 och 7 år.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än