Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Marsvinets historia


Marsvin är en gnagare med ursprung i Sydamerika. De tros ha blivit tamdjur redan 5000 år före Kristus, och spelar en stor roll i många kulturer. Statyer från år 500 f.Kr., och även mycket senare konst, föreställer på olika sätt marsvin.


Macchu Pichu
Inkafolket levde i Sydamerika

Efter att de tämjts av folkslag i Anderna fortsatte marsvinen vara en viktig del av många kulturer i området, framför allt Inkafolket. De levde runt Anderna mellan 1200- och 1500-talet och är kända för din fantastiska konst och otroliga arkitektur. Det finns bevis för att marsvinen levde nära dessa människor och att de ofta användes som boskap. Europeérna som kom till området runt 1530 tyckte marsvinen var väldigt fascinerande och tog dem med sig tillbaka hem. Snart spridde de sig över Europa och blev, tack vare sin älskvärda natur och form, ett populärt husdjur för barn i rika familjer.


Till en början kunde bara de rika ha råd med marsvin - vid den här tiden var de märkliga och exotiska djur som kostade mycket att köpa och ta hand om. Drottning Elizabeth av England tros tidigt ha tyckt mycket om marsvin, och under hennes styre blev marsvinen trendiga i Storbritannien. I Sverige sägs Karl XI ha haft ett marsvin som husdjur när han var barn. Idag är de relativt billiga och har blivit en av de mest vanliga gnagarhusdjuren, och finns i många olika färger och sorter.


Guinea pigs out in the open
Vissa marsvinsraser lever fortfarande i det vilda

I vissa sydameikanska regioner har människor fortfarande masvin som boskap och utnyttjar dem för mat, medicin och lokala traditioner. Marsvin ges ofta bort som presenter och gnuggas mot folk som är sjuka eftersom de sägs vara användbara för att ställa diagnoser. Den ras marsvin som vi har som husdjur finns inte längre kvar i det vilda, men nära besläktade raser som tschudimarsvin kan fortfarande hittas i sitt naturliga habitat.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än