Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Var hittar jag svansen?


Har du hört ryktet att ögonen ramlar ut om du plockar upp ett marsvin i svansen? Bli inte orolig, marsvin har ingen synlig svans. Men resten av djuret då? Här kommer det, från huvudet ner till där svansen borde vara.

guinea pig anatomy
Marsvin har korta, breda kroppar och skinande ögon

Ögon
Ögonen är stora och sitter på vardera sida av huvudet. De har ett väldigt brett synfält så att de kan upptäcka rovdjur som närmar sig både ovanifrån och från alla vinklar på marken (fast om de bor i en Eglu kommer de givetvis inte behöva oroa sig för rovdjur!). De kan dock inte se vad som händer rakt framför nosen. Deras syn är inte speciellt imponerande, men man tror att de kan urskilja färger och föremål som rör sig.

Nos
Marsvin har ett väldigt utvecklat luktsinne och de har dessutom morrhår runt nosen, ögonen och munnen som är väldigt känsliga. Deras känsel och lukt är väldigt viktiga när de väljer vad de ska äta (och att äta är deras absolut favoritsysselsättning!), eftersom ögonens position gör att de inte kan se vad de äter.

Öron
Marsvin har väldigt bra hörsel och kan höra frekvenser som inte uppfattas av det mänskliga örat. Från sin bur i trädgården kommer de definitivt höra när du öppnar kylskåpsdörren!

Tänder
Marsvin har totalt 20 tänder, men de du kan se är fyra framtänder, två i överkäken och två i underkäken. De används för att gnaga och bita tag i maten. Resten av tänderna längre bak i munnen är molarer som maler ner maten. Marsvin tuggar från sida till sida och kan röra munnen på detta sätt mer än 200 gånger i minuten. De är som gladast när de äter, och eftersom tänderna konstant växer är det viktigt att de får arbeta så att de inte blir för långa.

Matsmältning
Marsvin har ett stort matsmältningssystem som tar hand om allt de äter. Maten kommer först till magsäcken där den blandas med magsyra, och socker och fett tas upp av tarmarna. Resten av födan transporteras sen in i blindtarmen, som är ett stort jäsningsfat och tar upp 50-75% av buken! Marsvin producerar två typer av spillning. De runda hårda lortarna som de lämnar i buren för dig att städa upp, och de mjuka som är fulla av protein och vitaminer och som marsvinen äter direkt från rumpan. Ett marsvin kan producera upp till 150 av dessa lortar varje dag!

Skelett
Marsvin har totalt 258 ben i sin kropp. 34 ben i ryggraden, 43 i varje framben, 36 i varje bakben. Resten av benen (du kan själv räkna ut hur många) utgör skallen, revben och bröstben. Trots antalet ben hoppar eller landar de inte särskilt bra, så om de ramlar finns det stor risk att de bryter sina ben, så de måste alltid hållas och bäras väldigt försiktigt.

Svans
Marsvin har faktiskt sju stycken svansben, men de är så nära bäckenet att det inte går att upptäcka en svans på de små liven.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än