Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur många marsvin bör jag skaffa?


I det vilda lever marsvin i grupper om 10 eller fler. De är sociala varelser och tycker om sällskap. De skaffas ofta i par; två honor kommer trivas ihop, precis som två hanar (speciellt om de är bröder). Två hanar i olika åldrar kommer också oftast bra överens, så länge det inte finns några honor i närheten. Om du funderar på att låta en hane och en hona bo tillsammans bör hanen kastreras, annars kommer du få betydligt fler marsvin än vad du först tänkte! När du köper marsvin, se till att du är säker på vilka kön de har, så du inte får små överraskningar.


Marsvin måste bo i par eller större grupper

Om du börjar med ett par och en av dem tråkigt nog går bort kan du vanligtvis introducera ett nytt marsvin. Under tiden ditt marsvin är ensamt är det bra att ge dem ett gosedjur i samma storlek eller ställa in en spegel på gården. På så sätt får de se ‘ett annat’ marsvin, men får behålla all mat själv!

Om du köper en hane och en hona, vare sig det är av misstag eller inte, kommer de kunna para sig från att de är 3-4 veckor gamla. De kommer behöva hållas separerade tills hanen är gammal nog att kastreras, eftersom det inte kan göras förrän han är 4 månader. Läs delen om hur du presenterar marsvin för varandra om du vill ha mer hjälp och tips.

Marsvin och kaniner då?
Även om det finns undantag och du kanske känner någon som låter en kanin och ett marsvin bo tillsammans är det generellt sett ingen bra idé. En kanin kan lätt skada ett marsvin med sina kraftiga bakben om de, med vilje eller inte, sparkar eller trampar på marsvinet. De äter också olika föda; marsvin behöver massvis med C-vitamin och kaninmat innehåller vanligtvis ingen. Kaniner kan dessutom bära på en smitta som heter bordetella. Den påverkar inte kaninen, men kan göra ditt marsvin väldigt sjukt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än