Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varför spinner katter?

När din katt är avslappnad, glad och nöjd har du säkert känt hur hen vibrerar på sin favoritplats i soffan. Om din katt kommer och vilar i ditt knä samtidigt som hen spinner inneligt kan du se det som ett tecken på att hen känner sig trygg och bekväm.


”En
Katter spinner oftast när de är bekväma och känner sig trygga

  • Man tror att spinnandet börjar hos kattungar som ett sätt att berätta för sin mamma att de är glada och friska. Eftersom kattungen inte kan dia och jama på samma gång använder hen spinnandet som ett sätt att kommunicera.

  • En annan anledning att en katt spinner kan vara att de är stressade eller möter en ny katt för första gången. Vissa katter spinner hos veterinären eller om de har ont, möjligtvis som ett försök att slappna av. Andra katter spinner när de träffar en ny katt för att visa att de är vänliga och inte aggressiva.

  • En teori är att turbulens i blodomloppet orsakar en vibration i bröstet och luftstrupen, vilket i sig skapar resonans i håligheterna i skallen. En annan teori föreslår att musklerna i diafragman och larynx gungar i otakt för att skapa det surrande spinnandet. En tredje teori, som har vetenskapliga bevis, föreslår att katter använder stämläpparna och musklerna runt struphuvudet för att öppna och stänga glottis (hålet mellan stämläpparna och övre delen av struphuvudet). Det får luften att vibrera, vilket skapar det spinnande ljudet.

  • Man tror att katter spinner när de är avslappnade och glada, men spinnande sker inte bara när katten är glad. Katter spinner också för att lugna ner sig själva i stressade situationer, eller när de har ont. Vissa forskare menar att frekvensen på spinnandet (26 Hertz) uppmuntrar vävnadsuppbyggnad, och att katter spinner för att läka sig själva och stärka sina ben. Din katt kanske spinner när hen är hungrig (vanligtvis ganska högt), och dominanta katter spinner ibland när de närmar sig en undergiven katt för att visa att de kommer i fred.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än