Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varför hatar katter vatten?

Innan vi kommer in på anledningarna till att katter inte tycker om vatten är det värt att säga att det inte är alla katter som ogillar att bli blöta. Många menar att vissa raser, t.ex. bengal och turkisk van, visar mer intresse för vatten, och kan ibland till och med njuta av ett varmt bad. Med det sagt är det helt klart att det för alla raser kommer finnas individer som tycker om att vara nära vatten, och andra som absolut hatar det. Det är därför viktigt att du inte har några fördomar när det kommer till din egen katt, utan helt enkelt tar dig tid att upptäcka hur hen reagerar.


”En
Många katter klarar inte av att bli blöta, medan andra inte har några problem med det

Det handlar som sagt om individen, och framför allt de upplevelser katten har haft med vatten när hen var en liten kattunge. Rent fysiologiskt är det logiskt att katter undviker vatten. På grund av din tjocka päls med tät underull tar det väldigt lång tid för katter att torka om de blivit blöta in på skinnet. Katter håller sig dessutom varma genom att fånga luft i underullen, vilket är omöjligt om den är blöt. Till skillnad från hundar är kattpäls inte speciellt oljig, vilket betyder att den inte stöter bort vatten på samma sätt, och inte heller torkar lika snabbt. Om en katt blir blöt kommer de därför troligtvis bli väldigt kalla, vilket i det vilda kan vara livshotande.

Den genomsnittliga huskatten måste ibland tvingas att bada, vilket oftast resulterar i många rivsår och en väldigt missnöjd katt. Att spreja din katt med vatten från en flaska är en vanlig (men inte rekommenderad) metod för att träna katten, vilket givetvis resulterar i att katten har negativa konnotationer till vatten. Och om katten inte har några positiva erfarenheter är det logiskt att hen kommer försöka undvika vatten till varje pris.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än