Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varför har katter morrhår?

Det kanske förvånar dig att höra att vissa kattägare behåller sina katters morrhår. En av anledningarna till detta är ett gammalt skrock som säger att katters morrhår kan användas för magiska trollformler.

En annan anledning är säkerhet. Vissa människor lägger morrhår i sin bil för att hjälpa dem undvika olyckor.

Ett tredje skrock menar att om du säger en önskning högt och sen bränner en katts morrhår kommer önskningen gå i uppfyllelse. Vare sig du tror på dessa historier eller inte fyller morrhåren en viktig funktion för katterna.


Katters morrhår

Katter har morrhår (kallas också vibrissae) på många platser i ansiktet: på överläppen (båda sidor av nosen), över ögonen, på öronen och bak på frambenen.


”En
Morrhåren är superviktiga för katten

Katters morrhår är tjockare och är fästa längre in i huden än vanliga hårstrån. De är som en sorts känselspröt som låter katten mäta hur långt det är mellan olika saker i relation till deras ansikte och kropp. Det är väldigt användbart när de försöker ta sig igenom supersmå hål i staketet.

Morrhåren innehåller proprioceptorer som skickar ut signaler till nervsystemet när katten rör på sig. De hjälper katten uppskatta distans, upptäcka förändringar i miljön och hjälper hen se i mörker genom att plocka upp saker från omgivningen.


”En
Morrhåren är smart utvecklade för att hjälpa katten med en rad olika saker

Viktigt: Klipp aldrig din katts morrhår. Det kan vara otroligt förvirrande och stressande för katten eftersom de blir av med en del av sina sinnen. Även om du har en katt med lockiga morrhår, som Cornish rex, är det viktigt att se till att låta morrhåren vara tills de ramlar av av sig själv.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än