Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Pälsfärger och mönster

En av de fantastiska sakerna med katter är hur många olika pälsfärger och mönster som finns. När du försöker välja vilken katt du ska skaffa kommer du inse hur många olika sorters päls och färger det finns. Tro det eller ej, vissa katter verkar till och med ha mustascher. Genetiska mutationer kan skapa fantastiska färger, och selektiv avel har gett oss många av de pälsmönster vi ser idag.

Här är några av de vanligaste färgerna på katter:

  • Vit
  • Svart
  • Röd
  • Blå / grå
  • Cream
  • Brun
  • Sorrel/kanel
  • Fawn

En nyfiken katt gömmer sig i en papperspåse
En nyfiken katt gömmer sig i en papperspåse

Här är en lista över de många pälsmönster som finns:


Enfärgad

Detta är den lättaste att upptäcka av de olika pälstyperna eftersom hela pälsen är en färg. Om en katt har fläckar av en annan färg anses hen inte vara helt enfärgad.


En helt svart katt
En helt svart katt

Bicolour

Pälsen kallas bicolour när katten har vit päls med fläckar av en annan färg, t.ex. svart eller brun. Givetvis finns det massvis med olika färgkombinationer. Pälstypen uppkommer på grund av en specifik gen som ger fläckar. Ibland hör man att bicolour-katter har magpie (slumpmässiga fläckar), harlequin (slumpmässiga fläckar med färgad svans), cap and saddle (färgat huvud och sadel på ryggen) eller van (färgfläckar mellan öronen, plus färgad svans).


En vacker svartvit bicolour-katt
En vacker svartvit bicolour-katt

Tabby

Detta är den absolut vanligaste mönstertypen på katter runt om i världen, och det finns fyra stycken tabby-varianter. Randig tabby, när katten har lodrätta ränder från ryggraden ner på magen. Klassisk tabby med virvlar, vilket skapar ett marmorerat mönster. Prickig tabby, som precis som namnet skvallrar om har fläckar, och ticked tabby, som vanligtvis har randiga ben och svans (men inte alltid), medan resten av kroppen ser fläckig ut från agouti-päls. Agouti betyder att varje individuellt hårstrå har fler än en färg.


En tabby-katt med otroligt fin päls
En tabby-katt med otroligt fin päls

Sköldpaddsfärgad

Sköldpaddsfärgade katter har en blandning av röd och svart päls. De kan dock vara utspädda på olika sätt, där de mest utspädda färgerna leder till blå och gräddvit. Denna pälstyp ses framför allt hos honor. Sköldpaddsfärgade katter kan variera från brokig, där de två färgerna är väl blandade, till att ha väldigt åtskilda fläckar. Du kan dessutom få en blandning av tabby och sköldpaddsfärgning, där de har tydliga markeringar med de olika pälstyperna.


En katt med sköldpaddsmönstrad päls
En katt med sköldpaddsmönstrad päls

Trefärgad / Calico

Denna pälstyp innehåller röd, svart och vit. Precis som hos en sköldpaddsmönstrad katt kan färgerna vara utspädda, så att katten har grå, gräddvita och vita områden.


En vacker calicokatt går på gräset
En vacker calicokatt går på gräset

Colourpoint

Detta pälsmönster uppkommer när pälsen är mörkare på ansiktet, tassarna och svansen. Det tros att mönstret orsakas av en gen som gör att de svalaste delarna av kattens kropp blir mörkare.


En colourpoint-katt med vacker päls
En colourpoint-katt med vacker päls

En colourpoint-katt föds utan de tydliga markeringarna; de kommer allt eftersom de blir äldre. Vetenskapliga experiment har visat att kattungar som får bo i varmare rum inte utvecklar lika tydliga mörka områden.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än