Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Låta din hund och katt träffa varandra

Många husdjursägare har historier om hur deras hundar och katter kryper upp och myser, och ibland leker tillsammans. När din katt har kommit på plats i sitt hem kan du börjar tänka på att låta hen träffa din hund. Det bästa sättet att introducera en hund för din katt är att se till att det sker under lugna omständigheter, och med övervakning från dig.


En hund och en katt träffas för första gången och luktar på varandra
En hund och en katt träffas för första gången och luktar på varandra

Förstår din hund enkla kommandon?

Innan du skaffar katt är det viktigt att din hund kan de viktigaste kommandona. Om din hund kan sitta, ligga och stanna och är allmänt lydig bör allt gå bra. Det är viktigt eftersom det betyder att din hund kommer lyssna på dig och förstå att det inte är lekdags när hen ska träffa katten för första gången.


Lär din hund att sitta
Lär din hund att sitta innan hen får träffa katten

Första mötet

  • Timing - När du tar hem din nya katt är det viktigt att du inte stressar med introduktionerna. Ditt hus är nytt och förmodligen ganska läskigt för din katt, och det är viktigt att ge hen tid att vänja sig vid nya synintryck och lukter. Det kan ta ett par dagar, upp till en dryg vecka. Att ta dessa steg kommer hjälpa din katt att komma på plats och minska stress. Ett bra sätt att vänja dina husdjur vid varandras lukter är att byta filtarna från deras sängar innan de träffas.

  • Miljö - När du bestämmer att dina husdjur är redo att träffa varandra är det viktigt att se till att huset är tyst och lugnt, helst utan gäster och mindre barn. Det gör att mötet blir så stillsamt som möjligt, vilket är bra om du vill att din hund ska följa dina kommandon. Det är också bra att ta med hunden på en lång promenad innan mötet, så att hen mindre troligt är uppspelt.

  • Använd ett koppel - Under första mötet är det bra att hålla din hund i koppel och låta hen sitta innan katten kommer in i rummet. Det gör att din hund förstår att katten inte betyder att det är lekdags.

  • Flyktväg - Ge din katt en flyktväg (det kan vara upp på höga möbler eller ut genom ett fönster eller kattlucka etc.). Det gör att din katt, om hen känner sig hotad, kan gå därifrån utan att känna sig instängd.

  • Positiv förstärkning - Ha hundgodis nära till hands för att belöna din hund när hen är duktig och lydig. Det är viktigt att inte bestraffa hen eftersom det kan göra att hunden associerar katten med någonting dåligt. Om hen beter sig illa är det bäst att bestämt säga nej och gå tillbaka till viktiga kommandon.

  • Upprepa om det behövs - För vissa hundar och katter kommer första mötet gå hur lätt som helst, och det behövs bara ett par gånger innan du känner dig säker, men för andra kan det ta flera möten dagligen över flera veckor. När din hund är lugn med kopplet på kan du ta av det, men se alltid till att din katt har en flyktväg om saker inte går som de ska. Det viktigaste är att inte ha för bråttom; vissa hundar behöver längre tid på sig innan du är säker på att du kan lita på hen med katten.

En basset vilar huvudet på en huskatt
En basset vilar huvudet på en huskatt

Saker du kan förvänta dig

  • Lek - Vissa hundar ser en katt på samma sätt som de ser en hund, och kommer vilja leka. Det är inte idealt eftersom katten förmodligen kommer se det som ett angrepp, och det kan leda till både stress och skador hos båda djur.

  • Jaktinstinkt - Vissa hundar har väldigt stark jaktinstinkt och kommer agera aggressivt, d.v.s. stirra på katten och följa hen med blicken. Det är då viktigt att upprepa mötena och uppmuntra bra beteende för att bryta dessa mönster. Hos vissa kommer jaktinstinkten vara otroligt svår att komma bort från, och det kan vara möjligt att dina hundar och katter inte kan umgås tillsammans utan uppsyn.

  • Ignorans - Ibland kommer husdjuren helt enkelt undvika varandra. Även om det inte är en dålig sak kan det leda till stress från katten om de tvingas vara i samma rum under en längre tid (t.ex. under natten).

  • Varning för kattungar - En hund kan väldigt lätt döda en katt, och det gäller ännu mer för kattungar. Det kan vara bäst att vänta tills katten blivit i stort sett vuxen innan du låter hen träffa din hund. Det är speciellt viktigt om din hund är väldigt livlig och lekfull.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än