Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du låter din katt träffa dina barn

Alla som har vuxit upp med en katt kommer förmodligen ha massvis med historier om sin barndoms katts upptåg. För familjer som precis är på väg att skaffa katt kommer du få uppleva den kärlek och omtanke som uppstår mellan en katt och hens favoritbarn.


En pojke gosar med sin nya vän
En pojke gosar med sin nya vän

Barn kan vara allt från uppspelta till livrädda när de träffar en katt. Ingen av dessa beteenden är speciellt bra för ett första möte. Även om det är naturligt att se fram emot att träffa sin katt kan det göra att katten blir rädd, vilket i sig kan göra att barnet har en negativ upplevelse av att vara nära katten.


Träffa en katt för första gången

Här är några saker du kan göra för att se till att upplevelsen blir trevlig för båda parter.


Ett barn håller sin nya katt
Ett barn håller sin nya katt

  1. Se till att ditt barn är lugnt och påminn dem om att inte skrika när de träffar katten.

  2. Om du har fler än ett barn är det bäst att låta dem träffa katten en åt gången för att motverka att de inte bråkar eller skriker, eftersom det kommer skrämma din katt.

  3. När ni träffar er katt kan du och ditt barn sitta bredvid varandra på golvet. Uppmuntra katten att komma över till er med några godisbitar.

  4. När hen kommer fram kan du visa ditt barn hur man försiktigt klappar katten från axlarna ner till svansen. Upprepa att man måste vara försiktig och inte klappa katten för hårt.

Hålla en katt

Om du är nöjd med hur dina barn beter sig när de klappar katten kan du fundera på att låta dem hålla hen.


En liten flicka håller en katt
En liten flicka håller en katt

Börja med att visa hur man måste stödja kroppen med båda händerna när man plockar upp katten.

Se till att barnen vet att om katten inte vill bli upplockad måste man acceptera det.

Börja med att låta barnet sitta på golvet medan de håller katten. Det känns tryggare för katten och motverkar att ditt barn kan springa runt med katten.

Om dina barn är stora nog och katten fortfarande verkar nöjd kan de börja lyfta upp katten från marken och hålla hen medan de står still.


Ett barn gosar med sin katt
Ett barn gosar med sin katt

Saker att förvänta sig

  • Rädsla - Din katt kan vara rätt för barn. Barn kan vara väldigt skrämmande, och katter kommer ofta undvika dem om de inte är vana. Det är naturligt, men kan övervinnas över tid.

  • Överexalterade barn - Vissa barn kommer vara så uppspelta över att träffa och hålla en katt att de kommer skrika, ropa och klappa så fort de kommer nära katten. Om du tror att ditt barn kommer vara för uppspelt är det viktigt att du innan ni träffar katten berättar att hen måste hålla sig lugn och tyst runt katten.

  • Barn som är rädda - Det finns ett par orsaker till att barn kan vara rädda för katter, och om de är rädda spelar det inte så stor roll. Din katt kommer inte längta efter att träffa barnet, så låt det bara ta sin tid. Visa dem på avstånd hur du håller och klappar katten, men tvinga dem inte att komma närmare förrän de vill.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än