Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Inne- eller utekatt?

Alla husdjur tycker om att vara nära sina ägare, vare sig du har en lat kisse som älskar att sova i ditt knä i soffan eller en självständig katt som kommer och går som den vill.

Det är dock viktigt att ha vissa kattraser inomhus för att skydda dem från faror. Den hårlösa sphynx-katten är ett perfekt exempel på en innekatt vars hud kan skadas av för varmt eller kallt väder. Cornish Rex är ett annat exempel på en katt som har svårt att skydda sig själv från olika väderlekar.


En trött tabbykatt vilar sitt huvud på soffan
En trött tabbykatt vilar sitt huvud på soffan

Argument för innekatter

  • Lägre risk att katten smittas av sjukdomar från andra katter, t.ex. den obotliga och dödliga feline immunodeficiency virus (FIV) - katternas motsvarighet till AIDS.
  • Lägre risk att drabbas av loppor och mask från skadedjur.
  • Katterna är mindre oroliga eftersom de är trygga med sin omgivning och inte löper risk att attackeras av andra katter.
  • Ingen risk att katten blir påkörd.
  • Ingen risk att katten blir gravid om hon inte är kastrerad.
  • Ingen risk att katten blir attackerad/dödad av andra djur.

Man kan argumentera att katten genom att inte vara ute inte vet vad den missar. Det kan absolut skapa en lugnare katt som trivs bra inomhus, men det är inte alla som håller med om detta.

Raser som är populära innekatter är t.ex. perser, russian blue och ragdoll, på grund av deras låga aktivitetsnivå och avslappnade temperament.


En supergullig ragdoll som är perfekt som innekatt
En supergullig ragdoll som är perfekt som innekatt

The Cat Balcony Enclosure allows your indoor cat to enjoy the outside on the balcony.


Argument för utekatter

  • Katten blir mer stimulerad och kan motionera själv. Innekatter behöver mer leksaker, klösträd och lekstunder för att hålla sig friska och glada.
  • Om katten har släppts ut under större delar av sitt liv kan den bli väldigt stressad av att bli begränsad.
  • När katten har lärt sig att gå ut för att uträtta sina behövs behövs inga illaluktande kattlådor inomhus.

Två tamkatter njuter av varandras sällskap på äventyr utomhus
Två tamkatter njuter av varandras sällskap på äventyr utomhus

Populära utekatter inkluderar raser som burma, siames, korat, norsk skogskatt och orientalisk korthår.


Använd vår raskatalog

Du kan använda vår kattraskatalog för att hitta de bästa raserna för ute- och innekatter. För att hjälpa dig hitta en katt som passar för din livsstil har vi kategoriserat katterna som typiska “innekatter” eller “utekatter”. Om du själv vill bestämma och vill ha en innekatt, välj en katt med låg energinivå, ett avslappnat temperament och begränsat behov av stimulans. Om du inte gör det finns det en risk att du kommer ha en katt som är väldigt destruktiv och stressad inomhus.


En röd katt med perfekt balans klättrar på ett staket
En röd katt med perfekt balans klättrar på ett staket

Kattgård för utomhusbruk

Omlets kattgård är perfekt om du vill ge din katt motion och frisk luft. Den är större än de flesta andra kattgårdar på marknaden, och ger din katt möjlighet att säkert och tryggt leka utomhus.

Denna rymliga kattgård är perfekt för dig som har raskatter och inte vill att din katt ska para sig med grannens bondkatt. Den är också toppen för innekatter eller sjuka katter som du vill skydda från världen. Den har massvis med praktiska funktioner och kommer snyggt smälta in i din trädgård.


Omlets kattgård låter din innekatt njuta av livet i trädgården


Lägg till roliga tillbehör i din kattgård

Du kan göra kattgården till en spännande lekplats för katten med roliga tillbehör. Katträdet Freestyle för utomhusbruk från Omlet är ett helt anpassningspart katträd som passar i de allra flesta kattgårdarna och det kan designas för att både passa i det utrymme du har tillgängligt och såklart din katt! Lägg enkelt till tillbehör som du vet att din katt kommer att älska för att skapa en perfekt lekplats där katten kan klättra, hoppa, klösa och sova!


Kattgården för utomhusbruk låter din innekatt vara utomhus.

Eller varför inte ge din soldyrkande katt en mysig plats där den kan ligga och sola sig? Katthyllor i tyg är ett lätt sätt att använda höjden i kattgården och låter din katt klättra samtidigt som den får en mysig utsiktsplats i kattgården.

En svart katt klättrar upp på en katthylla i tyg som placerats i en kattgård utomhus
Att montera katthyllor i tyg i kattgården ger din katt både motion och någonstans att ligga och vila

Svenska kattregler

I Sverige är det, till skillnad från i USA och flera europeiska länder, tillåtet att låta katter gå fritt, och de flesta av oss väljer att göra detta. Det betyder dock inte att det alltid är det bästa alternativet. I många fall är det ett personligt val som vi alla borde respektera.


En katt sitter i trädgården och är redo att utforska
En katt sitter i trädgården och är redo att utforska

Bestäm dig för något och håll fast vid det

Vad du än bestämmer dig för är bäst för din katt är det bäst att inte ändra dig. En innekatt kommer troligtvis bli väldigt stressad och inte veta vad den ska ta sig till utomhus, medan en utekatt som hålls inomhus förmodligen kommer tycka att det är väldigt orättvist att den inte längre får komma ut och jaga.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än