Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Välj en kattunge från en kull

Du har nu bestämt dig för att du ska skaffa en kattunge, och då måste du veta vad du ska leta efter när du väljer en från en kull.


En kull med sex svartvita kattungar
En kull med sex svartvita kattungar

Föräldrar

Det bästa att börja med är att träffa föräldrarna. Många uppfödare har både mamman och pappan närvarande, men du bör åtminstone få träffa mamman. Om uppfödaren kommer med ursäkter om varför du inte kan träffa mamman bör du vara tveksam, och det är bättre att välja en annan uppfödare.


En brittisk korthår med vackra små kattungar
En brittisk korthår med vackra små kattungar

Genom att träffa föräldrarna kan du få en idé om hur din kattunge kommer vara som vuxen. Om mamman är rädd för, eller tycker illa om, människor är det troligt att hon kommer föra över dessa känslor till sina unga under de första veckorna i deras liv.


Ålder

Kattungar lär sig väldigt mycket under de första veckorna i livet. Mamman kommer hålla dem rena och visa dem hur de ska tvätta sig själva. Kattungar som tvingas lämna sin mamma och sina syskon för tidigt kommer vara oroliga när de kommer till ett nytt hem. De kommer också troligtvis inte ha lärt sig hur de ska bete sig, vilket kan orsaka problem för både katt och ägare. Den perfekta tidpunkten för en kattunge att lämna sin mamma diskuteras ofta i kattkretsar, men så länge kattungen är åtminstone 12 veckor.


En spräcklig kattunge som är gammal och mogen nog att komma till ett nytt hem
En spräcklig kattunge som är gammal och mogen nog att komma till ett nytt hem

Personlighet

Att välja en kattunge med bra personlighet är väldigt viktigt. Det bästa sättet är att välja den kattunge som verkar mest intresserad av att träffa dig. Leta också efter en som är självsäker och leker med sina syskon.

Saker att se upp för är kattungar som verkar överdrivet aggressiva mot sina kamrater, eller som är väldigt blyga och tillbakadragna.


Tidig socialisering

Den bästa kattungen är en kattunge som redan har träffat mycket olika människor och djur innan du hämta hem hen. Om du har små barn eller hundar är det perfekt om uppfödaren också har det. Det betyder att när din nya kattunge träffar dina barn eller din hund (om du har dem), så kommer hen inte bli stressad och rädd.


En katt gnuggar sitt ansikte mot sin ägares hand
En katt gnuggar sitt ansikte mot sin ägares hand

Hälsa

Oavsett vem uppfödaren är är det viktigt att ta med din kattunge till veterinären så fort som möjligt. Det finns dock några snabba saker du kan göra själv för att se till att din kattunge är frisk när du köper hen.


  • Ögon - Se till att kattungens ögon är klara, ljusa och utan någon utsöndring. De ska vara helt öppna. Du bör också se till att hen kan följa din hand med ögonen.


  • Nos - Nosen bör vara fin och ren utan något snor, torrhet eller blod.


  • Öron - Rena öron är ett tecken på en frisk katt. Kolla efter utslag eller tydlig klåda.


  • Mun - En frisk kattunge bör ha rosa tandkött med vita, raka tänder.


  • Baken - Titta på kattungens bak efter tovig päls eller tecken på att hen är öm.


  • Kropp - Titta efter en symmetrisk kroppsform utan någon svullnad. Knutor, bulor eller torra områden utan päls är tecken på en sjuk kattunge.


  • Mat - Om det är möjligt, besök kattungen när hen ska äta så att du kan se om hen har god aptit. Om det inte är möjligt, fråga uppfödaren vad och hur mycket hen äter.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än