Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag ha två katter?

När du funderar på att skaffa katt är det värt att fundera på om du ska ha en eller två. Svaret kommer givetvis inte vara samma för alla, och att skaffa två istället för en kan innebära mer arbete. I denna delen av handboken går vi igenom för- och nackdelar med att skaffa två katter.

Om du redan har bestämt dig för att skaffa två katter, läs Välj en andra katt för råd om hur du väljer två katter som kommer komma överens.


Två söta katter njuter av varandras sällskap
Två söta katter njuter av varandras sällskap

Fördelar med att ha två katter

Den främsta anledningen att ha två katter är att de kan underhålla varandra medan du är borta. Om du är på jobbet under större delar av dagen kommer katten inte få mycket psykisk stimulans. Två katter kan interagera med varandra, vilket kommer motverka att de blir uttråkade eller deprimerade. Detta gäller speciellt när du skaffar en kattunge eftersom de är i stort behov av uppmärksamhet och regelbundet måste leka och träna för att utveckla starka muskler.


Två katter gosar med varandra på fönsterblecket
Två katter gosar med varandra på fönsterblecket

Att skaffa två kattungar från samma kull är alltid det bästa alternativet eftersom de redan känner varandra. Det gör att det förmodligen inte kommer vara några problem att ha dem ihop. Om du introducerar två katter eller kattungar som inte tidigare träffat varandra kommer det förmodligen börja med en del ignorans eller till och med aggression, men det brukar vanligtvis ordna upp sig ganska fort.

Att ha två katter istället för en dubblar inte tiden det tar att ta hand om dem. Det är ganska självklart, när du har fått en rutin när det kommer till mat, att släppa ut dem och städa efter dem kommer en katt till inte leda till mycket mer arbete.


Två små kattungar leker tillsammans ute på gräset
Två små kattungar leker tillsammans ute på gräset

Om du ska adoptera en katt från ett katthem är det givetvis väldigt positivt att skaffa två. Att rädda två katter från en katthem betyder att de får dubbelt så mycket plats att rädda två nya katter. Även om det inte är en tydlig fördel för dig kan det vara fint att tänka på att du räddar fler liv än bara de katter som du adopterar.


Nackdelar med att ha två katter

Mängden tid du behöver för att ta hand om en katt fördubblas inte när du skaffar en katt till, men många andra saker gör. Två eller flera katter kommer äta mer, behöver fler besök hos veterinären och kommer kosta mer att försäkra. Det betyder att det snabbt kan bli mycket dyrare.


Två katter äter ur samma skål
Två katter äter ur samma skål

Hur många katter är för många?

Du kanske tycker att ha fler än en eller två katter är för många, men en kvinna i Kalifornien äger över 700 katter. Tänk inte för mycket på huruvida det är bättre att ha 3 katter än 2, se bara till att du kan ta hand om dina katter på bästa sätt och att du ha tillräckligt med tid över för att hålla dem stimulerade. En sak att komma ihåg är att om du funderar på att skaffa fler katter är att de måste komma överens. Dina katter kommer inte ha bra liv om de bråkar med sin sambo hela dagarna.


Tre katter sitter högt uppe på en mur
Tre katter sitter högt uppe på en mur

Ta hand om dina katter

Du kan ansöka om tillstånd för att ha i stort sett hur många katter som helst, men det betyder inte att du kan fylla sitt hus med dussintals katter och tänka att allt kommer lösa sig.


Två katter leker på en säng
Två katter leker på en säng

Ju fler katter du har, desto större är risken att dina grannar börjar klaga på att de blir störda av dem, och det kan göra saker väldigt jobbiga, speciellt om du bor i lägenhet. Inte nog med att du kommer ha en jobbig relation till folk du förmodligen träffar ganska ofta, de kan dessutom lämna in ett klagomål till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.


En katt leker under lakanen
En katt leker under lakanen

Katter håller dessutom hårt på revir, och de kan bli väldigt stressade och oroliga om de bor för tätt inpå många andra katter. Som kattägare har du en skyldighet att inte skada eller låta din katt bli skadad varken fysiskt eller psykiskt. Stress och oro kan räknas som att skada din katt, så det är viktigt att du tänker igenom ditt beslut innan du skaffar fler katter, så att du ser till att du har tillräckligt med tid och plats för dem.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än