Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Raskatt eller huskatt?

Så du har bestämt dig för att skaffa katt, men har du bestämt dig för om du ska välja en renrasig katt med stamtavla eller en blandras? De har blivit väldigt olika under de senaste decennierna, och nu är en väldigt rolig tid att välja en unik ras som passar dig och din familjs livsstil. Uppfödare har haft möjlighet att “förbättra” renrasiga katter och till och med skapa nya raser med intressanta färger och egenskaper, som serengeti, med en päls som påminner om en vildkatt.


En huskatt ligger på mattan med tassarna utsträckta
En huskatt ligger på mattan med tassarna utsträckta

Att välja katt kan vara ganska svårt, till och med skrämmande ibland, men var inte orolig, använd vår katalog över kattraser för att göra det lättare. Du kan jämföra massvis med olika raser, se bilder och läsa på om deras personligheter och karaktärsdrag.

Här är några för- och nackdelar med både raskatter och vanliga huskatter för att göra det lättare för dig att bestämma dig.


Renrasiga katter

Det finns otroligt många raser att välja mellan, och de har alla specifika utseenden och personligheter. Om du vet hur du vill att din katt se ut och vill kunna förutse hur hen kommer bete sig kan du ganska snabbt begränsa dig till några få raser.


En brittisk korthårig vilar på armstödet på soffan
En brittisk korthårig vilar på armstödet på soffan

Alla raskatter har ett par olika pälsfärger och mönster - colourpoint, tabby och sköldpadd är de vanligaste. Använd vår raskatalog för att gå igenom de olika kattraserna och se vilka pälsvarianter som finns.

Om du vill veta mer om pälstyper och färger, läs denna del.

Överlag är raskatter mer kärleksfulla och vänliga än blandraser, eller huskatter som de ofta kallas. Detta eftersom de selektivt avlats för vissa önskvärda egenskaper. Över flera generationer har egenskaper som föredragits blivit vanligare, för att sen bli en del av rasens identitet.

Att välja en renrasig katt minskar risken att få en katt med problematiskt beteende. Om det är en vuxen katt kan du förmodligen få en uppfattning om hens personlighet innan du bestämmer dig, och om hen är kattunge kan du ofta träffa båda föräldrarna för att se hur de är.

Den enda nackdelen med en renrasig katt är kostnaden. Renrasiga katter med stamtavla kan vara väldigt dyra, men det är viktigt att inse att det ibland kan vara värt att spendera dessa pengar, och att kostnaden är relativt låg jämfört med hur mycket det kostar att ta hand om en katt. Om du tycker att det är för dyrt kan du fundera på att adoptera en renrasig katt eller kattunge som haft en tidigare hem.


Huskatter

Huskatter, eller blandraskatter, kommer i alla storlekar, färger och former. Du kan ha en otroligt vacker katt med fantastiska färger och mönster som fortfarande är en blandras. Det kan göra att beslutet om vilken katt du ska välja lika svårt som att bestämma huruvida du ska skaffa en blandras från första början.

Två vackra blandraskatter på ett fönsterbleck
Två vackra blandraskatter på ett fönsterbleck

En tydlig anledningar att skaffa en huskatt är den minskade risken för hälsoproblem. Variationen i deras genetik gör att de tenderar att vara friskare, starkare och mer intelligenta än sina renrasiga kusiner.

Givetvis kan vissa blandraskatter råka ut för sjukdomar, och vissa renrasiga katter kommer leva ett helt liv utan sjukdomar, men statistiskt sett kommer risken vara mindre hos blandraskatter.

Huskatter är vanligtvis bättre som utekatter än renrasiga katter. Eftersom de är mer intelligenta och starkare kommer de mer troligt vara självsäkra nog att tycka om att vara ute större delen av dagen.

Blandraskatter har också längre förväntad livstid än raskatter, men det betyder inte att båda inte kan leva långa och lyckliga liv.


En svartvit blandraskatt
En svartvit blandraskatt

Nackdelen med blandraser är att de är mer oberäkneliga än raskatter. På grund av sin breda genpool kommer alla kattungar i en kull ha olika temperament. Det kan betyda att en kattunge kan växa upp till en väldigt arg och aggressiv katt trots att båda föräldrar är lugna och vänliga.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än