Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du klickertränar en katt

Klickerträning är ett perfekt sätt att lära din katt några trick som absolut kommer imponera på vänner och familj. Du kan lära din katt att komma när du ropar, få hen in i reseburen när du vill det, high five, sitt, apport och massvis med andra roliga och användbara trick. Det kräver dock ganska mycket tålamod till att börja med, men när katten har förstått själva processen kommer det gå betydligt fortare.


”En
Det kan ta tid att träna en katt, men det är oftast roligt

För att se till att du och din katt får ut så mycket som möjligt av träningsstunderna måste du hitta en plats som är tyst och utan distraktioner. Rensa undan leksaker som hen kan distraheras av och försök att träna när ni är ensamma hemma och det är lugnt och tyst i huset. Det är också bra att förlägga träningstunderna till en tidpunkt då katten är hungrig, ungefär en timme innan hen vanligtvis brukar äta är bäst. Håll det kort så att varken du eller din katt blir frustrerad. Fem minuter brukar vara en bra längd.


Steg 1 - Hitta kattens bästa mat

För att katten ska göra som du säger måste hen få någonting ut ur det. Till skillnad från hundar ser katter inte klappar på huvudet som tillräckligt med belöning för att utföra trick, så du måste se till att du har hens favoritgodis nära till hands. Det kan vara allt från kattgodis till en bit tonfisk - ta det som din katt tycker bäst om. Se till att du har delat upp godiset i bitar ungefär lika stora som en ärta innan ni börjar.


Steg 2 - Lär katter att associera klick med godis

Det första steget i klickerträning är att lära katter associera ljudet från klickern med belöning. Börja med att klicka samtidigt som du ger hen en godisbit. Din katt kommer börja förstå att varje gång hen hör klicket kommer hen få en godisbit. Upprepa detta flera gånger och se till att du väntar tills hen ätit upp godisbiten innan du börjar om.


Tips

  • Om din katt väldigt snabbt tröttnar måste du hitta någonting ännu godare åt henne. Det är bäst att inte prata när ni gör detta, så att katten bara hör ljudet från klickern och inte blir förvirrad.

Steg 3 - Stärk associationen

Du kommer nu börja be din katt att utföra trick för att få belöning. Oroa dig inte dock, hen kommer inte veta vad hen gör, och du ber inte om någonting svårt än. När du klickar denna gången, istället för att ge hen godisbiten, kasta den en meter bort från hen så hen måste resa sig och gå fram till den.


Steg 4 - Introducera ett mål

Målet är vanligtvis en pinne med en boll i ena änden. Du kan göra en själv genom att sätta en pingisboll på en pinne. Håll ut målet för din katt och klicka när hen interagerar med det. Interaktionen kan vara allt från att hen luktar på pinnen till att hen slår på den med tassen. Kom ihåg att fortsätta ge hen en godisbit varje gång du klickar. När du gör det, kom ihåg att gömma målet bakom ryggen eftersom du inte vill att katten leker med det när du inte är redo att klicka och belöna. Upprepa detta steg flera gånger tills katten förstår att hen måste interagera med målet för att bli belönad.


Steg 5 - Använd målet

Nu kan du börja träna din katt att göra svårare saker med målet. Om din katt rör pinnen med nosen, vänta tills hen slår på den innan du belönar. Steg för steg kan du få din katt att göra saker som att hoppa upp för att röra handtag och öppna dörrar, till att komma när du ropar på hen.


Träna din katt att sitta

Att lära din katt att sitta är relativt lätt. Håll godisbiten ovanför henne och rör den bakåt medan du säger ”sitt”. När hen sitter, klicka och belöna. Upprepa detta för att skapa en koppling mellan kommandot, klickandet och godisbiten. Belöna inget beteende hen gjort utan kommandot.


Tips

  • Håll träningsstunderna korta.
  • Innan du börjar varje träningsstund, förstärk klickerassociationen ett par gånger med godisbitar för färska upp minnet.
  • Ha tålamod. Du kan behöva använda progressiva steg för att få din katt att utföra det trick du vill att hen ska göra. Efter ett tag kommer du inte behöva belöna din katt varje gång du klickar, men då och då bör du ge hen en godisbit, så att hen inte glömmer associationen.
  • Du kan klicka och belöna bra uppförande för att uppmuntra din katt att vara duktig. Om ni till exempel har problem med toalettbesök på fel platser kan du klicka och belöna när katten använder kattlådan. När hen inte gör det belönar du inte. Hen kommer snart förstå vad som är det rätta beteendet.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än