Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du ger din kanin ett bad


Kaniner behöver, precis som många andra små däggdjur, inte bada på samma sätt som människor. Bad, åtminstone som vi ser dem med varmt vatten och tvål, kan snarare vara en mardröm för kaniner. De tycker väldigt illa om att bli blöta, och deras kroppstemperatur kan sjunka drastiskt mellan att de stiger ur badet och de är helt torra igen.


Kaniner behöver inte, och tycker inte om, bad

En kanin kan gå igenom livet utan att bada en enda gång och ändå hålla sig frisk och glad, men vissa kaniner behöver lite extra hjälp då och då, speciellt när de blir lite äldre. Det finns två tillfällen då du måste lägga dig i dina husdjurs hygien: när de fått någonting på pälsen som de inte bör försöka få bort själva, eller om de har stora mängder avföring fast i pälsen runt baken.


I båda fall bör ett vattenbad vara den absolut sista utvägen. Det är mycket bättre att försöka tvätta bara specifika delar. Försök få bort smutsen med en fuktig trasa och hushållspapper. Dabba det drabbade området med trasan och torka med pappret, så att smutsen försvinner men kaninen håller sig torr. Om det inte går att få bort på detta sätt, t.ex. om kaninen fått någonting oljebaserat på sig, kan du behöva köpa ett speciellt kaninschampo i en djuraffär.


Om din kanin är väldigt smutsig, och du inte har något annat val, kan du behöva bada hen. Försök så gott du kan att bara blöta den del av kaninen som är smutsig. Sitt med kaninen i ditt knä och arbeta försiktigt in det kaninvänliga schampot på den smutsiga kroppsdelen. Skölj sedan av otroligt noggrant. Tvål eller schampo som lämnas kvar kan irritera huden.


När du är säker på att allt schampo är borta, torka försiktigt kaninen men en ren handdukar. Om din hårfön har en inställning som ger sval (men inte kall) luft, kan det vara en god idé att torka dina kanin på detta sätt. Det är dock otroligt viktigt att du hela tiden rör på fönen så att luften inte bränner eller kyler ner din kanin. Vi skulle också rekommendera att ha en nybadad kanin inomhus över natten så att hen inte utsätts för kalla temperaturer och riskerar att drabbas av hypotermi.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än