Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vilken storlek på hund ska jag skaffa?

Det är fantastiskt att se en pytteliten chihuahua bredvid en jättestor grand danois och tänka på att de delar förfäder, trots sina otroliga skillnader. Hundar kommer i alla former och storlekar. Se till att du väljer storlek efter hur mycket plats du har både inom- och utomhus, vare sig du bor i ett hus eller lägenhet, på landet eller i stan. Du bör alltid tänka på att valpar blir fullvuxna under sitt första år.


En grand danois över en chihuahua
En grand danois över en chihuahua

Dvärghundraser

Har du någon gång funderat över varför du ser så många kändisar med väldigt små hundar? Svaret är att det förmodligen är eftersom dessa dvärghundar har massvis med karaktär. De är otroligt roliga och kommer alltid få dig att le. De är väldigt livliga små hundar med stora personligheter, så pass mycket att de kan vara väldigt bossiga mot människor och andra hundar. De kan knyta an väldigt mycket till en specifik person, så försök att tidigt låta dem träffa så många olika människor och hundar som möjligt.


En toypudel med lockig brun päls
En toypudel med lockig brun päls

Dvärghundar passar bäst för ett lugnare och tystare liv. De flesta älskar också ljudet av sin egen röst, och kan bli väldigt högljudda om de inte tidigt lär sig kommandot ‘tyst’. De mest populära raserna är malteser, the bichon frise, shih tzu, chihuahua, mops, dvärgpudel, och yorkshireterrier.


En gullig liten yorkshireterrier
En gullig liten yorkshireterrier

Dvärghundar som inte fäller

Om du letar efter en hund som inte fäller kan dessa vara rätt för dig: bichon frise, cairnterrier, chinese crested, coton de tuléar, havanese, malteser, toypudel, shih tzu och yorkshireterrier.


Är dvärghundar bra med barn?

Dvärghundar kan vara bra med barn, men är ibland lite oberäkneliga. Barn tycker oftast om dvärghundar eftersom de oftast är mindre än barnet och har massvis med energi. Om hunden dock har en stark personlighet kan de ofta se barnet som en rival och kan försöka stå upp mot barnet eller bli arg om den provoceras. De finns andra rastyper som är mer förlåtande mot barn. Du kanske vill skaffa en större hund, som retriever, labrador eller spaniel.


Små hundraser

Små hundar är supergulliga och är perfekta att gosa med. Ge dem ett spännande äventyr så kommer de alltid betala tillbaka med kärlek. Många älskar att gräva ner sig i små hål, och andra tycker om att springa runt i huset med sin favoritleksak hängande i munnen.


En West Highland-terrier med en vacker vit päls
En West Highland-terrier med en vacker vit päls

De populäraste mindre hundarna är terriers. De kan bli en fantastisk familjehund om de tränas rätt. Terriers är ofta exalterade hundar med busiga temperament. De mest populära små hundraserna är Jack Russell, skotsk terrier, patterdale terrier, cairnterrier, borderterrier, och West Highland-terrier.


Är små hundar bra med barn?

Små hundar kan vara jättebra med barn, men de flesta mindre hundraser avlades fram för att kontrollera skadedjur, och kan ibland bli lite för leksamma med sina munnar. Håll alltid dina barn under uppsikt när de leker med hunden, även om du verkligen litar på din hund. Om du lär dina barn hur de ska uppföra sig kring hunden är det mindre risk att någonting händer. Lär din hund att inte bita direkt från början. Du kan använda vår del om hur du får din hund att sluta bita för att minska risker i hemmet.

En gullig liten chihuahua med stora öron
En gullig liten chihuahua med stora öron

De bästa mindre hundraserna att ha kring barn är beagle, bostonterrier, cavalier king charles, havanese, dvärgpudel, dvärgschnauzer, welsh corgi pembroke, mops, shetland sheepdog och yorkshireterrier.


Medelstora hundraser

Det finns massvis med fantastiska medelstora hundar, så du kommer kunna hitta en som är perfekt för dig och din familj.


En vacker airedaleterrier
En vacker airedaleterrier

Medelstora hundar är prisvärda, passar alla åldrar och behöver inte massvis med specialistbehandlingar och uppmärksamhet. Denna storlekskategori innehåller jättemånga raser, så det är bra att noggrant läsa om varje ras karaktär för att hitta rätt ras för dig. Du kan använda vår hundkatalog för att jämföra de olika raserna.


En welsh springer spaniel med tungan ute i snön
En welsh springer spaniel med tungan ute i snön

De mest populära medelstora hundarna är airedaleterrier, irländsk terrier, basenji, engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel, basset, welsh corgi cardigan, welsh corgi pembroke, engelsk bulldog, fransk bulldog och staffordshire bullterrier.


Är medelstora hundar bra med barn?

Om de tränas rätt är medelstora hundar superbra runt barn eftersom de är den perfekta medelvägen: inte så stora att de kan putta omkull barn men inte så små att de känner sig hotade av livliga barn.


Stora hundraser

Vi älskar stora hundraser i Sverige. Labrador retriever är den vanligaste hundrasen inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Större hundraser tenderar att ha massvis med energi och behöver oftast mycket träning och mental stimulans, eftersom de annars kan utveckla destruktiva beteenden. De är kärleksfulla och lojala raser som är väldigt populära med familjer. De kan dock göra mycket skada i ett litet hus, speciellt med sin långa, glada, viftande svansar. De har dessutom en förmåga att sprida lera över hela huset efter promenader. Storleken kan ibland vara lite överväldigande för små barn, men större hundraser bildar ofta starka band med både vuxna och barn över tid.


En vacker svart afghanhund ligger ner
En vacker svart afghanhund ligger ner

De mest populära större hundraserna är afghan, border collie, curly coated retriever, berner sennen, blodhund, bullmastiff, dalmatiner, dogue du Bordeaux, setter, schäfer, golden retriever, flatcoated retriever, greyhound, labrador retriever, old english sheepdog, rottweiler, sankt bernhard och siberian husky.


Är stora hundraser bra med barn?

Generellt sett är större hundar mer toleranta med barn än mindre hundar, men många barn kan ofta känna sig hotade eller rädda för deras storlek. Att låta stora hundar regelbundet tillbringa tid med barn gör att de kommer vänja sig vid deras beteende.


Jättestora hundraser

När du ser en gigantisk grand danois eller en newfoundland är det svårt att inte bli imponerad över deras storlek, men låt dig inte luras. Stora hundar behöver också gosas med.


En magnifik stor irländsk varghund
En magnifik stor irländsk varghund

Dessa hundar är ofta ganska reserverade, och behöver förvånansvärt lite motion. De är dock ganska dyra i drift och har kortast livstid av alla hundstorlekar. Om du funderar på att skaffa en jättehund måste du ha något mer plats hemma. Det är också viktigt att inte överträna valparna, eftersom deras ben då utvecklas på fel sätt.

De mest populära jättehundarna är anatolisk herdehund, borzoi, pyreneerhund, grand danois, newfoundland, skotsk hjorthund, och tibetansk mastiff.


Är jättehundar bra med barn?

Luras inte av storleken på dessa varelser, de är otroligt snälla djur med ett stort hjärta som kommer bra överens med barn. Du behöver inte ens lära dig hund hur hen ska uppföra sig runt barn, men du kan behöva lära dina barn att de inte behöver oroa sig.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än