Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Välj rätt foder för din hund

Vissa hundar äter absolut vad som helst - soporna inkluderat. Därför kan vi inte låta dem bestämma själv vad de ska äta för att få en bra och balanserad kost.

Det finns verkligen hur mycket olika sorters hundmat som helst på marknaden. Välj en sort som passar din hunds livsstil och köp alltid det bästa du har råd med. Se till att du väljer ett foder som har en nyttig balans av näringsämnen och som ger rätt mängd energi för din hunds storlek och motionskrav. Du kan välja mellan massvis med olika torrfoder, färskfoder, lågkalorifoder eller till och med naturlig eller hemlagad hundmat, men vad som är viktigast är att du ger din hund nyttiga måltider så att hen kan växa och vara aktiv.


En väldigt hungrig hund slickar sig runt munnen
En väldigt hungrig hund slickar sig runt munnen

Många hunduppfödare föredrar att ge hundarna djurorgan från slaktaren. Det köttet är extremt näringsrikt, billigt och en favorit för de flesta hundar. Det är också den allra mest naturliga maten för hundar eftersom det är vad deras förfäder åt innan de tämjdes. Det finns dock också en del nackdelar, t.ex. risken för skadliga bakterier och svårigheten att förvara och förbereda din hunds mat. Läs vår del om rått kött-kost för att få veta mer.


En beaglevalp äter en skål med mat
En beaglevalp äter en skål med mat

Speciell hundmat för hundar med allergier

Det finns en del hundmat som är speciellt sammansatt för hundar med vitaminbrist eller allergier. Du kan också köpa hundmat för känsliga magar. Se till att du väljer en som är så pass prisvärd att du kommer kunna fortsätta att ge din hund bra mat eftersom förändringar i kost kan göra hundar dåliga i magen.


Torrfoder eller färskfoder?

Hundmat av bra kvalitet (torrt eller färskt) innehåller en blandning av alla näringsämnen som gör din hund frisk och glad. De ger också rätt mängd energi som din hund behöver för träning och muskulär aktivitet. Din veterinär kommer kunna rekommendera vilken hundmat som är bäst för just din hund, men generellt sett är det bäst att leta efter ett prisvärt foder som har utvecklats för att passa storleken på din hund.

En sak att tänka på är att företag som tillverkar hundmat är bra att övertala folk att köpa deras produkter genom att använda taktiska ord som “gourmet”, “naturligt” eller “premium”. Dessa ord kan tryckas på vad som helst och är inte kontrollerade, så lita inte allt för mycket på dem.


En stor skål med torrfoder
En stor skål med torrfoder

Välj en hundmat som passar din hunds livsstil och välj alltid det dyraste du har råd med. Du kommer snart se fördelarna i hundens hälsa, utseende och energinivåer.

Fortsätt läsa för att få reda på för- och nackdelar med olika sorters hundmat, samt lite tips och riktlinjer som kan hjälpa dig bestämma vad som är bäst för dig och din hund.


Torrfoder

Fördelar:

 • Torrfoder tenderar att vara billigare och kan oftast köpas i större förpackningar, så att du inte behöver åka till affären lika ofta
 • Att förvara torrfoder är väldigt lätt, och det håller jättelänge
 • Det rengör tänderna bättre än färskfoder genom att ta bort plack
 • Torrfoder kan också användas vid träning

Dry dog food
Torrfoder för hundar

Nackdelar:

 • Vätskeinnehållet i torrfoder är mycket lägre än i färskfoder - äldre och sjuka hundar mår bra av att ha extra vätska i sin mat

En skål med hundtorrfoder
En skål med hundtorrfoder

Färskfoder (på burk)

Fördelar:

 • Tenderar att ha protein av bättre kvalitet och färre konserveringsmedel och utfyllnadsämnen
 • Färskfoder tenderar att ha färre kalorier och kolhydrater
 • Det är bättre för hundar med känsligt tandkött, tappade tänder, ojämn käke eller liten mun
 • Det kan vara en bra källa för vätska, speciellt för hundar som inte dricker tillräckligt
 • Sjuka hundar som tappat aptiten eller luktsinnet tycker oftast bättre om färskfoder, eftersom det luktar mer

En labradorvalp med huvudet i kakburken
En labradorvalp med huvudet i kakburken

Nackdelar:


 • Det håller inte alls länge om det öppnats
 • Färskfoder går oftast bara att köpa i mindre mängder, så du måste handla oftare
 • Vissa hundar tenderar att spilla ganska mycket när de äter (och du vill nog inte få en puss från en hund som precis ätit en skål med färskfoder)
 • Färskfoder rengör inte hundens tänder på samma sätt som torrfoder, så det kanske inte är det bästa valet för hundar som kan drabbas av dålig tandhälsa

En skål med färskfoder
En skål med färskfoder

När du matar din hund måste du alltid se till att de har en skål med rent vatten. En hund som får torrfoder måste ha mer vatten efter att hen ätit än en som får färskfoder, eftersom det inte innehåller lika mycket vatten.Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än