Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du håller en hamster på rätt sätt


Om du aldrig hållit i en hamster förut - var inte orolig! Det är både lätt och roligt. När din hamster lärt känna dig finns det ett lätt sätt att få dem att sitta i dina händer. Följ bara stegen här nedanför, och se till att hålla koll på yngre barn som lär sig hålla hamstrar.


Tama hamstrar älskar oftast att umgås med sina ägare
Tama hamstrar älskar oftast att umgås med sina ägare

Innan du börjar är det bra att veta att du riskerar att bli biten om du skrämmer din hamster. Deras enda försvar är att bita, och det är deras främsta metod för att säga till dig att sluta. Om din hamster biter dig bör du inte straffa hen, utan försök förstå varför hen biter. Läs delen om hamstrar som biter för att få mer information.


Om du precis fått din hamster kommer hen inte vara van vid dig, och den följande metoden för att plocka upp hen kanske inte fungerar än.


När din hamster är tam (och vaken), följ dessa steg för att på ett säkert sätt plocka upp ditt husdjur:

 1. Tvätta noggrant dina händer med tvål och vatten. Hamstrar har bra luktsinne, så det är bäst att välja oparfymerad tvål, så att du inte luktar som någonting de skulle vilja äta. Det tar också bort lukter som kan göra dem oroliga eller rädda, som lukten av andra husdjur. Att tvätta händerna hindrar också din hamster från att slicka i sig någonting från dina händer; de kommer försöka äta allt, även om det inte är bra för dem! Tvätta dina händer innan du plockar upp din hamster, så minskar du risken för att de får i sig någonting som inte är bra för dem.
 2. Tvätta dina händer för att få bort otrevliga lukter
  Tvätta dina händer för att få bort otrevliga lukter

 3. Sträck in din hand i buren innan du rör ditt husdjur. En stor, läskig hand i buren kan skrämma ditt husdjur, så ta inte dag i hen. Rovdjur greppar tag i hamstrar, och du vill inte att ditt husdjur ska se dig som något slags hot, för då kommer hen springa iväg, känna sig obekväm nära dig, eller till och med bita dig. Lägg din hand med handflatan nedåt på burens golv i fyra eller fem sekunder innan du rör den mot hamstern.

 4. Vänd upp handflatan och vänta tills din hamster klättrar upp i din hand. Det kan ta en stund, men om du greppar hamstern kommer hen förmodligen bita. Det är därför bättre att vara tålmodig och låta hamstern komma till dig (när du gjort detta ett par gånger kommer hamstern veta att hen inte har någonting att oroa sig för, och det kommer gå snabbare). Om din hamster inte klättrar upp i din hand, skopa försiktigt upp hen underifrån tillsammans med en del av det strö hen sitter på. Använd båda händer så att hamstern inte ramlar.

 5. Se till att hamstern inte ramlar
  Se till att hamstern inte ramlar

 6. Håll dina händer i buren de första gångerna du plockar upp din hamster. Hen kan försöka hoppa ut, och du vill inte att hen ska ramla från en höjd. När du är mer van vid att hålla din hamster kan du försiktigt lägga en hand över hen så att hen inte hoppar, och sen försiktigt flytta hen. Det är dock alltid bäst att hålla dig nära marken. Hamstrar är otroligt rörliga små djur, och även den mest erfarna ägare kan riskera att hamstern vrider sig ur greppet. Minimera risken för ett högt fall genom att ha hamstern nära golvet.

 7. När du håller din hamster, rör dig sakta och håll hen nära kroppen, det gör att hen känner sig säkrare. Rör dig med mjuka och långsamma rörelser så minskar du risken för att djuret får panik. Om du inte är van vid att hålla hamstrar kan det vara bäst att förbli sittande medan du gosar med ditt husdjur, så att hen om hen skulle vrida sig ur ditt grepp bara ramlar ner i ditt knä, snarare än ner på ett hårt golv.

 8. Första gången du håller din hamster är det bra att ge hen en godisbit, så att du tränar hen att njuta av ditt sällskap. God mat kommer skapa en positiv association till att umgås med dig.
  Det är bäst att bara hålla din hamster en minut eller två innan du låter hen komma tillbaka till buren. Om du håller mötet kort de första gångerna kommer hamstern inte bli så stressad. Att plockas upp av en människohand kan vara lite läskigt, men om det bara är ett par minuter och hen dessutom får en godisbit kommer hen snart se fram emot att umgås med dig.
  Håll lekstunden kort till att börja med
  Att plockas upp kan vara lite läskigt till att börja med, men om du är försiktig och ger din hamster något gott att äta kommer hen snabbt se fram emot det

 9. För att lägga tillbaka hamstern in buren, se till att hen inte kan hoppa ut ur ditt grepp och sträck in dina händer till en centimeter eller två över burens golv. Lyft sedan ena handen och låt din hamster gå ner. Om hamstrar faller mer än ett par centimeter finns det en risk att hen bryter sina små ben.

 10. Upprepa denna process tre gånger om dagen i flera dagar, tills ditt husdjur aktivt kommer till dig när du öppnar buren. Då är det okej att börja umgås med hen längre stunder, och du behöver förmodligen inte ge godisbitar varje gång du håller hen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än