Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hamstersorter


Det finns flera olika hamsterarter som används som husdjur, och inom dem har olika varianter, eller ‘raser’, skapats. Varje hamsterart finns i olika färgkombinationer. Guldhamstrar finns i alla de följande sorterna, medan andra arter har med begränsad variation.


Guldhamstrar har blivit väldigt populära husdjur
Guldhamstrar har blivit väldigt populära husdjur

 1. Dominant spot
  Dominant spot-hamstrar har en främst vit kropp, men med fläckar i andra färger. Fläckarna kan vara många eller få, och kan sitta överallt på kroppen.
 2. Piebald
  Piebald-hamstrar är väldigt lika dominant spots, men de har vita fläckar över en annan färg.
 3. Bandad
  Bandade hamstrar är väldigt populära, men ett litet vitt band på mitten. Resten av hamstern är färgad.
 4. Bandade hamstrar finns i flera olika färger
  Bandade hamstrar finns i flera olika färger

 5. Sköldpadds
  Sköldpaddshamstrar har gula fläckar över en annan färg. Denna andra färg kommer ändra nyansen på hamsterns gula fläckar, mörkare basfärger ger mörkare fläckar. Det är bra att veta att manliga hamstrar inte kan få sköldpaddspäls, eftersom de inte har rätt uppsättning gener.
 6. Sköldpadd och vit
  Dessa hamstrar liknar sköldpaddshamstrar väldigt mycket, men de måste också ha vita fläckar på kroppen. Precis som sköldpaddshamstrar har de en basfärg och gula fläckar, och nyansen på fläckarna avgörs av den huvudsakliga färgen.
 7. Roan
  Roan-hamstrar är främst vita, men har specialfärgade hår med o-vit pigmentering. Var väldigt försiktig när du föder upp roans, eftersom två roans producerar missbildade ungar.

Förutom olika pälsmönster har vissa hamstrar också olika hårtyper: långhåriga, korthåriga, rex och satin. Guldhamstrar kan ha alla dessa sorter, och campbells kan också ha rex- och satinpäls.


Hamstrar kan ha väldigt olika pälslängd och textur
Hamstrar kan ha väldigt olika pälslängd och textur


Långhåriga hamstrar

Dessa små djur har mycket längre hår än andra husdjurshamstrar; individuella hår kan växa upp till nio eller tio centimeter! Deras lockar måste borstas flera gånger i veckan, vilket är betydligt mer än vad deras korthåriga motsvarigheter kräver. Var medveten om att om håret hålls långt är du något begränsad när det kommer till strö, eftersom det kan fastna i material som hö, så att hamstern kan får svårt att röra sig.


Korthåriga hamstrar

Denna päls liknar till störst del den päls som vilda hamstrar har. Den är kort och lätt att hålla ren och fin.

short haired hamster
Korthåriga hamstrar har liknande päls som deras vilda förfäder

Rex-håriga hamstrar

Dessa djur har sträv, fluffig päls som gör dem väldigt vackra. Beroende på hårlängden kan de antingen ha väldigt strävt eller lockig päls. Det är bra att veta att rexhamstrar kan drabbas av ögonproblem på grund av högre risk att utveckla något missbildade ögon. Precis som med vissa andra pälstyper bör rexhamstrar inte paras med varandra, eftersom ungarna kan få allvarliga ögonproblem.


Satinhamstrar

Dessa hamstrar har otroligt skinande hår som ger deras päls ett silkesliknande utseende. Satinhamstrar har väldigt tunna hårstrån, men är väldigt vackra. Precis som med roans rekommenderar vi att aldrig para två satinhamstrar med varandra, eftersom ungarna kan få problem. I detta fall handlar det om väldigt gles päls.


Försiktighetsåtgärder

Det finns vissa gener i hamstrars genpool som ägare måste vara väldigt försiktiga med. Roangenen eller genen som ger en vit mage kan t.ex. orsaka allvarliga skador på ungarna om mer än en gen förs vidare till ungen. Vi rekommenderar därför att du läser på om hamstergenetik om du funderar på att föda upp hamstrar. Det finns massvis med bra böcker på ämnet om du behöver råd.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än