Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du tar med en hamster hem


För nya ägare har vi har satt ihop lite tips på hur du kommer igång som hamsterägare. Vi har mer detaljerad information i andra kapitel, men dessa råd bör vara en bra start.

Det är en bra idé att ha all utrustning redo
Det är en bra idé att ha all utrustning redo

 1. Ha allting redo innan du tar med din hamster hem
  Innan du tar med din nya kompis hem är det bra att ha allting de behöver under de första dagarna klart. Du behöver:

 • En bur som är stor nog för din hamster
 • Ett hamsterhjul (igen, ett som är stort nog - 15cm för en liten hamster och ungefär 20cm för en stor brukar vara bra)
 • En matskål
 • En vattenflaska
 • Strö
 • Leksaker
 • Ett hamsterhus som ger ditt husdjur en mörk plats att sova på dagtid
 • Mat

Under de kommande veckorna kommer du också vilja köpa gnagleksaker, olika sorters strö att prova, ett sandbad och lite hälsoartiklar. Du kan också behöva en resebur för att ta hem ditt husdjur, eftersom de flesta härbärgen och affärer bara ger dig en kartong. Ditt husdjur kommer lätt kunna gnaga sig igenom kartongen, så det kan vara bra att investera i en riktig resebur för att motverka stress under bilturer.


När du har köpt all denna utrustning är det bra om allting är redo så att din hamster slipper bo i sin temporära bur längre än nödvändigt. Sätt ihop hamsterburen, häll lite mat i matskålen, fyll buren med strö, och fyll på vattenflaskan. Om du behöver tips om var du ska ställa buren, eller vilken mat och strö du ska välja finns det kapitel i denna handbok som kan hjälpa.

 • Förbered en resebur

  Du kanske får en kartong att ta hem ditt husdjur i, men om det är en lång resa är det bra att ta med sig någonting starkare. Hamstrar kan snabbt tugga sig igenom kartong, och du vill inte att hamstern rymmer på bussen eller i bilen! Se till att det finns gott om strö, lite mat och vatten i buren.

 • Planera rutten

  Bilresor kan vara väldigt stressande för husdjur, speciellt om det är första gången. Bilen är full av konstiga lukter, och ljudet från motorn kan skrämma dem. Om det är varmt är det också viktigt att hålla bilen sval eller minimera resan för att motverka att ditt husdjur blir för varmt. Det är därför viktigt att planera resan i förväg. Vilken rutt kommer ta kortast tid?


 • Om du planerar bilresan kommer din hamster slippa mycket onödig stress och oro
  Om du planerar bilresan kommer din hamster slippa mycket onödig stress och oro

 • Sätt ner hamstern i buren, och lämna hen där

  När du kommit hem är det bästa att sätta ner din hamster i buren med detsamma, och sedan lämna hen ensam ett tag. Försök att bara plocka upp din hamster när det är absolut nödvändigt under den första veckan, och låt ingen stirra in i buren. Istället är det bra om du försöker göra så lite ljud ifrån dig som möjligt så att din hamster kan komma på plats i lugn och ro.


  Även om du kommer vara väldigt exalterad över att lära känna ditt nya husdjur behöver din hamster lite tid för sig själv för att återhämta sig från resan och vänja sig vid sitt nya hem. Hamstern kommer ha ett nytt hus, ny mat, nya lukter och nya människor - ge dem lite tid att vänja sig vid sin omgivning innan ni börjar umgås. Försök att minimera er kontakt under den första veckan, bortsett från mat och rengöring. Efter det, när hen kommit på plats, kan du presentera dig själv.


 • Behåll hamsterns kost till att börja med

  Hamstrar har ganska oroliga magar, och du vill inte att din hamster ska få problem med magen samtidigt som hen går igenom stressen kring en flytt. Många experter rekommenderar att du gradvis ändrar din hamsters kost. När du får ditt husdjur är det bra att ta med sig lite av den mat de fått äta hittills, så att du sakta och gradvis kan byta ut den under de kommande veckorna.

 • Kommentarer

  Isabell, 14 mars 2020

  En guldhamster behöver ett hjul som är minst 28cm i diameter. En dvärghamster behöver ett hjul som är minst 20cm i diameter. Är hjulen mindre än dem måtten så riskerar de allvarliga ryggskador, speciellt om det används i ung ålder.