Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Historia


Alla hamstrar har vilda förfäder, också de som idag bor med människor. Vare sig du äger en guldhamster, dvärghamster eller kinesisk dvärghamster har ditt husdjur en rik och lång historia som lett till att detta lilla djur blivit en del av ditt hem. Fortsätt läs för att få mer information om de fem vanligaste hamstersorterna.

Olika hamsterraser
Alla hamstrar har sin egen unika historia

Hamstrar har utvecklats på en rad olika platser över världen, men de flesta tillbringar en stor del av sin tid under marken för att undvika extrema temperaturer, och rovdjur. De är välanpassade för underjordslivet, med korta, starka ben och kompakta kroppar. Även om det finns tydliga likheter mellan de olika hamsterraserna finns det också många olikheter, både när det kommer till historia och anatomi.


Guld

Det säga att ursprungsgruppen av guldhamstrar som föddes upp i fångenskap fångades i området runt Aleppo i Syrien. Efter att ha upptäcks under 1800-talet trodde många att rasen sedan dött ut, tills man hittade en mamma med sina ungar 1930. Gruppen togs tillfånga, och det är från dessa individer som de allra flesta av dagens guldhamstrar härstammar. Sedan 1930 har de blivit otroligt populära, och de är nu ett av det vanligaste husdjuren. De föds upp i en rad olika färger, och över de senaste årtiondena har flertalet nya pälstyper uppkommit.

Guldhamstrar har flera olika pälstyper och färger
Guldhamstrar har flera olika pälstyper och färger

Kinesisk dvärghamster

Kinesiska dvärghamstrar är faktiskt olika andra dvärghamstrar som rysk vintervit, campbell och roborovski. De kommer från områden i norra Kina, och till skillnad från guldhamstrar härstammar de tamma hamstrarna från en rad olika individer som fångats över många år. Dessa gulliga små varelser är mörkgrå, men en mörkare linje på ryggen, och en ljusare mage. Till skillnad från guldhamstrar är de inte ensamdjur och kan leva tillsammans utan problem. Läs vår del om att ha fler hamstrar för mer information.


Dvärghamster

Dvärghamster är ett samlingsnamn för några av de allra minsta hamsterraserna som idag används som husdjur. Det finns tre olika typer: rysk vintervit, roborovski och campbell.

dwarf hamsters small
Det finns tre sorters dvärghamster

Rysk vintervit

Rysk vintervit är en fantastisk liten hamster: ovalformad med klara, svarta ögon. I det vilda ändrar dessa djur färg under året. I Siberien skulle deras mörka sommarpäls synas väldigt tydligt mot snön, så pälsen blev ljusare. Precis som för guldhamstrar härstammar alla ryska vintervita dvärghamstrar från ett fåtal infångade, vilda individer.


Campbell

Campbell-dvärghamstern härstammar från den kalla tundran i norra Ryssland, och stora kala områden i Centralasien. Även om den liknar rysk vintervit när det kommer till storlek och form är Campbell vanligtvis ljusare, och går mot brun snarare än grå. Precis som den vintervita har de dock tjock päls och en fin mörk linje längs med ryggen. Dessa små husdjur har snabbt blivit otroligt populära, och finns nu i djuraffärer och härbärgen över hela världen.


Roborovski

Denna dvärghamster är ett husdjur som inte funnits så länge i Sverige. De är de minsta av husdjurshamstrarna, med en ljusbrun päls och väldigt ljus mage. Deras päls passar bra i de ökenlandskap där de lever vilt, eftersom de kamoufleras och inte tar upp så mycket värme från solen och marken. De är som sagt ett relativt nytt tillskott till husdjursvärlden, men har snabbt blivit väldigt populära.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än