Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hamstrars vilda habitat


De flesta hamstrar är ökendjur. Vissa härstammar från Syrien, andra från t.ex. norra Kina. De lever ofta i öknar eller kala, steniga områden, där temperaturen varierar extremt, från stekande hett till otroligt kallt under loppet av några timmar. Dessa temperaturskillnader är en av anledningarna till att hamstrar gräver gångar under marken, och dessutom har ganska tjock päls. Dessa egenskaper är speciellt tydliga hos hamsterraser som inte avlats i fångenskap särskilt länge, så som roborovski.


Vilda hamstrar bor i många olika områden över världen
Vilda hamstrar bor i många olika områden över världen

Förutom temperaturskillnaderna måste vilda hamstrar också hantera väldigt skiftande nivåer av tillgänglig föda. De har utvecklats att klara av detta detta genom att samla på sig massvis med mat när den finns, och ‘hamstra’ den till en tid då det är svårare att hitta någonting att äta. För att hjälpa till med detta har deras kroppar utvecklats för att kunna förvara mycket mat i två hudflikar - området i deras munnar som kallas kindpåsar. Dessa praktiska påsar kan hålla massvis med mat, så att hamstern kan bära tillbaka den till sitt bo och spara till senare.


En annan anpassning hamstrarna har gjort är färgen på deras päls. Guldhamstrar har funnits i fångenskap länge, men andra husdjurshamstrar har fortfarande en päls som liknar den hos deras vilda motsvarigheter. Vilda hamstrar har vanligtvis ljusbruna eller gråa ryggar och blekare magar. Deras färgade ryggtavlor gör att de smälter in i omgivningarna, så att det blir svårare för rovdjur att se dem, och de ljusa magarna kan reflektera delar av de extrema temperaturer som sanden eller stenarna som de springer över under nätterna ger ifrån sig.


Hamstrar som inte avlats i fångenskap särskild länge, som kinesisk dvärghamster eller roborovskihamster, ser fortfarande på de flesta sätt ut som sina vilda motsvarigheter. Guldhamstern har dock avlats till massvis med olika varianter av olika uppfödare, och många ser väldigt annorlunda ut än sina förfäder, som du kan se här nedanför.

Guldhamstrar har avlats i fångenskap
Guldhamstrar har avlats i fångenskap

Även om vissa hamstrar har avlats i väldigt stor utsträckning och andra inte alls har denna avel i stort sett inte på något sätt påverkat deras nattliga natur. Hamstrar är som mest aktiva under natten, när de kan springa omkring och plocka upp frön och grödor, skyddade av mörkret. Vare sig hamstern lever i de vilda eller som husdjur kommer de vara nattdjur, även om vissa anpassar sig något och vaknar tidigt under kvällen.

Kommentarer

Lolia, 1 juni 2020

Jag köpa hamster