Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Arter


Det finns framför allt tre sorters hamstrar som folk har som husdjur: guld, kinesisk och dvärghamster. Totalt finns det över tjugo olika arter i världen. Olika arter har olika kroppsformer, storlekar och färger, eftersom de alla har utvecklats för att passa in i den del av världen de lever i. Hamstrar finns många olika klimat, från stora vidder i de syriska öknarna till snöklädda Sibirien.

Hamstrar kommer i alla former och storlekar
Hamstrar kommer i alla former och storlekar

Vilken hamster du väljer påverkar hur mycket omsorg, mat och rengöring du måste ge dem. Det påvekar också huruvida du kan ha fler än en, och vissa ägare säger att de kan se skillnader i temperament mellan olika arter.

Traditionella hamstrar

 • Guld
  Guldhamstern är den största av husdjurshamstrarna. Den är vanligtvis 15-20cm lång och kan väga mellan 150 och 200 gram. Det är också den vanligaste arten i djuraffärer, och kommer i flertalet färger, mönster och pälstyper.

  Du kan få korthåriga, långhåriga (bara hanarna kan få lång päls), satin (en väldigt skinande päls), rex (pälsen är något locklig, och morrhåren runt näsan är vända framåt istället för att stå rakt ut), eller kombinationer av dessa.


  Guldhamstrar kommer från Aleppo-regionen i Syrien
  Guldhamstrar kommer från Aleppo-regionen i Syrien

  Guldhamstrar finns i många vanliga färger, t.ex. guld, cream, vit, svart, cinnamon, gul, silvergrå, mörkgrå, honey och dove.

  I alla dessa färger kan du få en hamster med vita fläckar, eller en hamster med ett vitt band runt midjan. Med vissa färger kan du också få sköldpaddsfärg, en färgad hamster med ‘gula’ fläckar, och sköldpaddsfärgad och vit, vilket är en trefärgad individ (precis som med katter är sköldpaddsfärgade hamstrar alltid honor).

  Som du ser finns det massvis med val när det kommer till guldhamstrar!

Dvärghamstrar

Dvärghamstrar kommer från massvis med olika platser i världen, t.ex. Kina och Ryssland
Dvärghamstrar kommer från massvis med olika platser i världen, t.ex. Kina och Ryssland
 • Campbell
  Denna hamster är bara ungefär 10 cm lång och finns i flertalet färger, som ibland bara finns hos speciella uppfödare. Några av dessa färger är argenté, albino, svart, svartögd vit, svartögd argenté, blue fawn, lilac, lilac fawn, opal, platinum och fläckig (en färgad hamster med vita fläckar).

 • Rysk vintervit
  Denna hamster är något mindre än Campbell-hamstern, ungefär 8 cm lång. Den finns bara i fem färger i nuläget: normal, sapphire, normal pearl, sapphire pearl och fläckig.

 • Roborovski
  Detta är den minsta av hamstrarna (ungefär 5cm), och dessutom den snabbaste. På grund av detta är det inte det bästa husdjuret för små barn. De finns i flertalet färger, men vissa är ganska nya och väldigt ovanliga på marknaden.

 • Kinesisk
  Denna hamster, även om den klassas som dvärghamster, tillhör gruppen råttliknande hamstrar och blir ungefär 12 cm långa. De har något längre svans än de andra arterna. I nuläget finns bara två färger: agouti och dominant fläck, vilket är en agoutihamster med vita fläckar.

Kommentarer

Mini, 23 maj 2020

Jag vill ha en ???? hamster ????


Isabell, 14 mars 2020

Guldhamster honor kan vara långhåriga, de får då långhårig päls men den är inte lika lång som hanarnas. Men de blir fluffigare och får "kjol" vid bakbenen. Campbell Dvärghamster, teckningen som gör dem fläckiga heter Mottled. Rysk Vintervit finns enbart i 2 färger, Agouti och Sapphire. Sen finns det en teckning som heter Pearl som kan vara på både Agouti och Sapphire. Det finns ingen teckning eller färg som gör Vintervita fläckiga.


Agnes, 1 juli 2019

Älskar hamstrar!!!