Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vilka sorters hamstrar kan bo tillsammans?


För ägare som vill ha två eller fler hamstrar rekommenderas dvärghamstrar. Dessa raser kan leva i par eller grupper så länge de får tillräckligt med plats. De flesta dvärghamstrar kommer njuta av sällskapet från andra av samma art, men guldhamstrar (och ibland kinesiska) måste bo ensamma. Om de lever tillsammans med andra kommer de bli väldigt stressade, även om de bor i en stor bur. Så håll dig till dvärghamstrarna om du vill ha fler än en, t.ex. roborovski eller vintervita.

Vissa hamstersorter kan kommer överens, medan andra inte gör det
Vissa hamstersorter kan kommer överens, medan andra inte gör det

Om du planerar att låta flera hamstrar bo tillsammans är det viktigt att tänka på att det inte finns någon garanti för att de kommer överens. Om de börjar bråka eller slåss måste du skaffa en annan bur så att du kan separera dem. Har du inte möjlighet att göra detta är det bättre att välja en guldhamster, eftersom de måste bo själva. Här nedanför har vi samlat några tips om hur du kan ha fler än en hamster:


 1. Introducera hamstrarna när de är små

  Det är en bra idé att låta bröder eller systrar bo tillsammans, eftersom de känt varandra sedan födseln. Hamstrar som har vuxit upp tillsammans har redan etablerat sin relation, och det blir sällan några problem.


  Om du inte kan adoptera hamstrar från samma kull är det bäst att introducera dem för varandra innan de är sju eller åtta veckor gamla, eftersom hamstrar över denna ålder troligtvis inte kommer kunna vänja sig vid att bo tillsammans.


 2. big cages are needed
  Det är bäst att introducera hamstrar för varandra när de fortfarande är unga

 3. Ha en bur som är stor nog

  Även hamstrar som kommer väl överens kommer ha svårt att vara vänliga mot varandra om de bor i en bur som är för liten. För att motverka detta måste du köpa en bur som är tillräckligt stor för dina husdjur. Läs vår del om boende för mer information.


 4. Ha mer än en matplats

  Ett tips för att motverka bråk är att ge varje hamster en egen matskål och vattenflaska. Det kan minska risken för bråk, eftersom hamstrarna kan äta någon annanstans om den dominanta hamstern är väldigt beskyddande över sin mat.


 5. Var säker på könen

  Som du säkert förstår är det bra att låta husdjur av samma kön bo tillsammans, snarare än av motsatt kön. Om du inte planerar att föda upp hamstrar skulle vi rekommendera att du lär dig hur du ser skillnad på könen innan du adopterar eller köper dina husdjur. Det händer att djuraffärer felkönar djuren de säljer, eller blandar ihop de djur de har. Hamstrar kan föröka sig otroligt snabbt, och eftersom de håller hårt på sitt revir kan en oväntad kull göra att du tvingas köpa massvis med nya burar om du inte hittar nya ägare i tid.


 6. Håll ett öga på deras beteende

  Till och med hamstrar som kommit överens under en längre tid kan bli ovänner. Vissa ägare blir förvånade när hamstrar som bott tillsammans i år plötsligt börjar bråka, eller till och med attackerar varandra. Om en av hamstrarna skadat sin vän eller hindrar hen från att äta är det dags att dela på dem. Låt den dominanta hamstern bo i en annan bur i en vecka eller två, och försök sedan sätta tillbaka dem i samma bur, eller återförena dem på en neutral plats.


  Om du håller koll på dem i ett par timmar och de fortfarande inte kommer överens måste de separeras permanent. Det kan betyda att du måste köpa en ny bur, men det är det bästa för dina djur. Det är inte ovanligt att dessa bråk kan vara väldigt skadliga för en av eller båda djuren, och det har hänt att hamstrar dödar varandra. För att vara på den säkra sidan är det bäst att hålla bråkande hamstrar isär.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än