Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Anatomi


Alla hamstrar är små gnagare. De har små ben och korta svansar, vilket passar djur som tillbringar mycket av sin tid under jorden. Deras ben är otroligt starka, så att det ska vara så lätt som möjligt för dem att gräva i den hårda marken. De kan också gå upp emot 13 kilometer under en natt för att leta efter mat.


Svansen, öronen och fötterna är täckta av ett fint lager hår, och resten av kroppen har mycket tjockare päls. Den hjälper hamstern att hålla sig varm under kalla vinternätter.


Den mest kända egenskapen hos hamstrar är förmodligen deras förmåga att förvara massvis med mat i sina kinder. De har speciella kindpåsar som kan vidgas ut till axlarna, och det betyder att de kan leta efter mat längre bort från sina bon utan att behöva springa fram och tillbaka. Hamstrar tycker det är väldigt lustigt att vi använder påsar när vi går och handlar, kinderna är ju så mycket mer praktiskt!


Kindpåsar för hamster.
Hamstrars mest kända egenskap är förmodligen deras förmåga att förvara mat i kinderna

De fem sinnena


 • Syn
  Hamstrar är som mest aktiva vid gryning och skymning, så de har stora ögon. Det betyder dock inte att de har bra syn, tvärtom är den väldigt dålig. De verkar inte ha något slags djupseende; en hamster som kommer till slutet av en fast yta kommer troligtvis ramla ner eftersom de inte ser hur långt fallet är. De är fantastiska klättrare och kommer snabbt klättra upp till toppen av gardinerna och sen bara släppa taget för att komma ner.

  Om en hamster märker av rörelser ovanifrån kommer den lägga sig på rygg, så att den kan försvara sig med sina fötter och tänder. I det vilda handlar det oftast om en rovfågel, men det kan också vara du som sträcker ner handen för att plocka upp dem. Det är därför du alltid bör närma dig din hamster framifrån.

 • Lukt
  Vad hamstrar saknar när det kommer till syn kompenserar de för med sitt luktsinne. Så fort du öppnar kylskåpsdörren kommer det komma små pip från hamsterburen, och näsborrarna kommer fladdra. Dina hamster kommer snabbt leta fram favoritmat, som solrosfrön, även om de ligger under annan mat. Färska grönsaker, och allra helst ett maskrosblad, kan väcka vilken glupsk hamster som helst.

 • Hörsel
  Hamstrar har otroligt bra hörsel. Du kan se att öronen står rakt upp när hamstern är vaken, så att de kan fånga upp så mycket ljud som möjligt. När de är avslappnade eller sover viks öronen in. Det är förvånande hur snabbt unga hamstrar lär sig associera vissa ljud, som klirrandet från matskålar, med att få mat. Din hamster kommer lära sig känna igen din röst, så du bör regelbundet prata med hen. Förvänta dig dock inget mer än några pip tillbaka.

 • Smak
  Hamstrar är allätare, vilket betyder att de äter både grönsaker och kött. I det vilda lever de framför allt på frön och gräs, men kommer glatt smaska i sig en insekt om de hittar en.

 • Känsel
  Hamstrar har otroligt flinka framtassar. Om du tittar på din hamster när hen äter eller tvättar sig själv kan du själv se hur skickligt de rör sina fingrar.

 • Morrhår
  Morrhår spelar en stor roll för nattdjur som letar efter mat i mörkret. Kom bara ihåg att hamstrar hatar när någon rör deras otroligt känsliga morrhår, så försök att inte dra i, eller klappa på, dem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än