Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur många höns ska jag ha?

Om du funderar på att skaffa höns måste du vara beredd på att ha åtminstone två. Höns är naturligt sociala djur som lever i flock. En ensam höna kommer bli ensam och bli stressad utan en kompis.


Tre kycklingar med den Eglu
Stephanie Crofts vackra tre höns sträcker ut sina ben på morgonen

När det kommer till att bestämma vilka, och hur många, höns du ska lägga till din nuvarande flock måste du tänka på ett par saker:


Vilken typ av höns vill du ha?

Vill du ha en hönsras som är vacker att titta på eller bryr du dig mest om äggen? De mer 'tjusiga' raserna, som japanska dvärghöns eller holländsk vithätta är generellt sämre värpare (2 eller 3 ägg i veckan) än raser som har fötts upp för att producera ägg, som Miss Pepperpot och Gingernut Ranger (6 eller 7 eggs i veckan). Detta betyder att du kanske vill ha fler tjusiga höns om du inte tror att du kommer göra av med alla ägg.


Tom Newboulds vackra Rhode Island Reds letar efter godsaker i gräset
Tom Newboulds vackra Rhode Island Reds letar efter godsaker i gräset

Hur många ägg vill du ha?

Om du skaffar höns för att få gott om ägg att mätta din familj med måste du se till att skaffa höns som kan hålla tempot. Fruktbara läggare som Gingernut Ranger kan värpa upp till 7 ägg i veckan, så det är värt att fundera på innan du bestämmer dig för hur många höns du vill ha. Det är alltid en bra idé att lägga till en extra höna till antalet du kommit fram till så att du har en marginal under perioder av begränsat värpande (vinter eller liggsjuka höns).


Nikkesha Heath håller ett av sina dvärgkochins vackra rosa ägg
Nikkesha Heath håller ett av sina dvärgkochins vackra rosa ägg

Undersök genomsnittlig nivå av värpande för rasen du funderar på och justera utifrån det.


Hur mycket plats har du?

Höns behöver inte jättemycket plats, men om du släpper ut dem i en genomsnittlig trädgård kommer du snart ha massvis med hål i dina rabatter och på din gräsmatta. Höns tycker om att gräva och skrapa för att leta efter mat, så det är bäst att ge dem ett specifikt område som du inte bryr dig om ifall de förstör.


Emilia Taylors höns njuter av skuggan i trädgården
Emilia Taylors höns njuter av skuggan i trädgården

Förutom att hönsen tycker om att utforska trädgården kommer hönshuset givetvis ta upp lite plats.


Vad är din budget?

När du bestämmer din budget är kostnaden för själva hönsen det du behöver oroa dig minst för (de kostar vanligtvis mellan 70 och 700kr beroende på ras och kvalitet). De största utgifterna är hönshuset, gården och maten.


Stephen Wilsons fantastiska Frizzle Polish-höna visar upp sina fjädrar
Stephen Wilsons fantastiska Frizzle Polish-höna visar upp sina fjädrar

Om du bara vill ha ett par hönor kommer kostnaden vara signifikant lägre än hus, gård och mat för 10 höns. T.ex. är vårt hus Eglu Go ett perfekt hem för två eller tre större höns medan vår Eglu Cube passar för en något större flock.


Ska jag skaffa tupp?

Kortfattat bör du bara skaffa en tupp om du vill att dina höns ska föröka sig. Ett bra förhållande är att ha en tupp på fem höns. Detta eftersom tuppar kan blir väldigt beskyddande över sina höns och ofta slåss om det finns konkurrens.


Samantha Dawsons fina Welsumerhöns övervakas av tuppen
Samantha Dawsons fina Welsumerhöns övervakas av tuppen

Det är en gammal myt att du behöver en tupp för att få dina höns att värpa. Vi förstår inte riktigt varför det är så vanligt att folk tror det, men det är definitivt inte sant. Hönsen lägger lika många ägg vare sig de bor med en tupp eller inte. Enda skillnaden är att äggen kan befruktas om det finns en tupp med i bilden. Befruktade ägg kan bli kyckligar, men bara om de ruvas under en äggkläckare eller höna. Om du inte vill ha kyckligar, se till att du plockar äggen varje dag och håller dem i kylen. De kommer då, vare sig de är befruktade eller inte, vara supergoda att äta, och du kommer inte smaka någon skillnad.


Var kan jag få höns från?

Det finns massvis av ställen att köpa höns på. En snabb sökning ger dig en lång lista på säljare, allt från bönder till folk som räddat före detta burhöns och privata hönsägare. Det kan vara svårt att välja den bästa säljaren, men det finns vissa saker du bör se som en varning om att någonting inte är som det ska.

Undersök hela flocken - Om det går så är det bra att kolla in hela flocken några minuter innan du börjar välja individer. En flock med ett par sjuka fåglar är mer troliga att ha sjukdomar eller parasitproblem. En fågel kan fortfarande verka frisk när den bär på parasiter eller inte har börjar utveckla symptom.


En flock frigående höns
En flock frigående höns

Undersök inhägnaden - Om inhägnaden som hönsen hålls i ser smutsig ut eller om det finns tecken på diarré är det mer troligt att de inte tagits hand om på rätt sätt, och är därför mer troligt sjuka.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än