Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Svenska regler och lagar om hönshållning

Det finns i stort sett inga lagar som hindrar dig från att skaffa ett par höns i trädgården. Med det sagt så finns det ett par saker du bör ha i åtanke.


En höna som nyfiket kollar in sin ägare
En höna som nyfiket kollar in sin ägare

Djurskyddslagen (1988:534) och djurskyddsförordningen (1988:539)

Precis som med alla djur, husdjur och vilda, är djurplågeri förbjudet. När du har höns måste du se till att de har tillräckligt med plats, mat, vatten och omsorg. Höns måste ha utrymme att leva ut sina naturliga beteenden (vila, värpning, skrapande och att leva i grupp). Minimimått på hur mycket plats hönsen behöver finns att hitta på Jordbruksverkets hemsida, men vi rekommenderar att du ger dem betydligt mer än så.


Jordbruksverket

För att Jordbruksverket ska kunna spåra djur vid ett utbrott av smittsamma djursjukdomar måste du anmäla att du har höns, så att Jordbruksverket kan registrera din anläggning. Tidigare behövdes detta bara göras om du hade fler än 350 höns, men reglerna har ändrats. Besök Jordbruksverkets hemsida för att registera dina höns.


Kommunala regler

De flesta kommuner låter dig ha mellan 2-7 höns i trädgården utan speciella tillstånd, även om du bor inom tätbebyggt område. Andra kräver att du har ett speciellt tillstånd, och andra vill bara se att du ha godkännande från grannar. Ibland gäller andra regler för tuppar, så det bästa är att undersöka vad som gäller där du bor. Vi råder dig också till att alltid informera grannar innan du skaffar höns. Om du bor i bostadsrätt eller planerar att ha hönsen på din kolonilott måste du också kolla föreningens stadgar.


Hyrda bostäder

Om du hyr ditt hem måste du läsa igenom ditt kontrakt för att se om du får ha höns, alternativt kontakta hyresvärden direkt.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än