Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varför ruvar min höna obefruktade ägg?

Ibland kommer hönsen bli liggsjuka och orubbligt sitta i värpredet och ruva obefruktade ägg. Detta är vanligare under sommarmånaderna, men kan hända när som helst på året. Vi vet inte exakt varför hönsen gör detta, men det är troligt att det har att göra med att den moderliga instinkten hos vissa höns är så stark att de vill ruva ägg, vare sig de är befruktade eller inte. Vissa raser är mer mottagliga för liggsjuka, t.ex. kochin- och silkeshöns.


En hönsmamma tar hand om sina nykläckta kycklingar
En hönsmamma tar hand om sina nykläckta kycklingar

Tecken på att din höna är liggsjuk

Det är lätt att märka att en höna är liggsjuk, eftersom deras beteende ändras drastiskt. Det första du förmodligen kommer märka är att din höna är väldigt tjurig. Här är en lista på andra tecken:

  • Hon vägrar flytta sig från värpredet
  • Hon burrar upp sina fjädrar för att verka större
  • Hon morrar och pickar när du försöker flytta henne från värpredet
  • Hon drar ut sina enga bröstfjädrar

Hur får jag min höna att sluta ruva obefruktade ägg?

Det finns flera metoder för att ta hand om en liggsjuk höna. Vissa menar att det är bäst att acceptera att hon vill ruva eller använda henne för att kläcka ägg. Andra förespråkar att gå emot hennes vilja - här finns det olika metoder som fungerar olika bra med olika hönor.

  1. Lämna henne - En liggsjuk höna kommer värpa ungefär tre veckor, eftersom det är så länge det tar innan äggen kläcks. Du kan välja att bara vänta ut det, men se till att ta ut henne ur värpredet ett par timmar om dagen så att hon får någonting att äta och dricka. Du behöver inte oroa dig så mycket för att hon tar upp plats i värpredet eftersom de andra hönorna gärna delar reden. Om din höna däremot är aggresiv kommer hon picka på de andra hönsen när de försöker lägga sina ägg. Då kan det vara bra att ge de andra hönsen ett alternativt värprede. Vi rekommenderar att använda handskar när du flyttar på en liggsjuk höna eftersom hon kommer vara arg och göra allt i sin makt för att inte bli utkastad.

  2. Köp några befruktade ägg - Om du vill ha egna kycklingar kan du utnyttja din sugna höna och köpa några befruktade ägg som hon kan ruva på. Att använda en höna är mycket lättare än att skaffa en äggkläckare, eftersom hon kommer ta hand om hela processen från ruvning till att lära de nya kycklingarna bli höns! Om du aldrig gjort detta innan är det bra att först prata med någon som är mer erfaren.

  3. Doppa henne i vatten - När en höna är liggsjuk höjs hennes kroppstemperatur. Denna metod bygger på att sänka temperaturen för att motverka hennes längtan efter kycklingar. Doppa undersidan av dina höna i en hink med kallt vatten. Det ska dock sägas att många hönsägare ifrågasätter denna metod eftersom det ofta mest blir en distraktion medan hon torkar sig. Denna metod bör bara användas under varma sommarmånader.

  4. Lägg isbitar eller frysta ärtor under henne - Än en gång handlar denna metod om att kyla ner hönan, men också göra det obekvämt för henne att ligga i värpredet.

  5. Skapa en inhägnad - Om du har en vajerbur av något slag, sätt din höna i den tillsammans med mat och vatten. Vajrarna är obekväma och kommer förhoppningsvis kyla ner henne, vilket bör motverka liggsjukan. Hur lång tid som behövs skiftar från höna till höna, men vanligtvis brukar ungefär tre dagar räcka. Du kommer märka att hon inte längre burrar upp sina fjädrar, och om du släpper ut henne kommer hon inte skynda till redet. Detta kan verka elakt, men i längden är det bättre än att låta henne sitta i ett tomt rede medan hennes hälsa blir allt sämre.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än