Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hönan eller ägget?

Den gamla gåtan om vad som kom först, hönan eller ägget, tros ha löst av en grupp forskare 2010. De tror att svaret är hönan. Forskarna fann att för att ett ägg ska tillverkas måste det utvecklas i en hönas äggstockar, vilket betyder att det måste funnits en höna innan det fanns ett ägg. Så var det löst!


Lynn Beasleys vackra Rhode Island Red heter Liberty
Lynn Beasleys vackra Rhode Island Red heter Liberty

Här är den tekniska delen: Ett specifikt protein i hönans äggstockar, ovocledidin-17, omvandlar kalciumkarbonat till kalcitkristaller. Äggskalet bildras av dessa kalcitkristaller och låter ägget värpas.


Tio vackra hönsägg lagda av olika höns
Tio vackra hönsägg värpta av olika höns

De första tamhönsen

Historien om den tama hönan börjar för 10 000 år sedan i Kina och omkringliggande områden. Mitrokondiskt DNA som utvunnits från fossiliserade ben i norra Kina jämfördes med DNA från dagens höns, och analyser visade att de delade DNA. Vidare undersökningar bekräftade också att de fossiliserade benen delade mycket större DNA med den röda djungelhönan. Det är troligtvis sant eftersom vi vet att dagens höns är hybrider av flertalet vilda fåglar, t.ex. både den röda och den grå djungelhönan.

Den mest utspridda teorin är att kinesiska bönder fångade, tämjde och avlade från röda djungelhöns. Allt eftersom dessa fåglar spreds över Asien blandades ett större antal tämjda arter. Bönderna borde otvivelaktigt ha valt de mest produktiva värparna eller de med mest kött på kroppen för sin uppfödning, och hybriderna som bildades ligger till grunden för den moderna hönan.


En vacker värpande Welsumerhöna på väg genom gräset
En vacker värpande Welsumerhöna på väg genom gräset

Hönsen kommer till Afrika och Europa

Allt eftersom tamhönsen spreds över Asien kom de närmare Afrika och Europa. Utan några stora hav som hindrade resan låg hönsens resa i händerna på handel mellan asiatiska, afrikanska och europeiska civilisationer. För 10 000 år sedan var jordens befolkning ungefär ½ miljon människor, och kontakt mellan civilisationer var begränsad, så hönsens resa var långsam.


En flock höns och en tupp letar efter insekter i det torra gräset
En flock höns och en tupp letar efter insekter i det torra gräset

För ungefär 4000 år sedan nådde hönsen Indusdalen i Indien. Därifrån tog handel dem nordväst till Europa och västerut till Afrika.


Hönsen når Amerika

Vi tror att hösen nådde Amerika på polynesiska båtar från Tonga, Samoa, Niue, Hawaii och Påsköarna ungefär 1350 - åtminstone 100 år innan Columbus 'upptäckte' Amerika. Det kanske kommer som en besvikelse för Columbus-fans att hönsen hann först, men bevisen är väldigt tydliga eftersom kol-14-metoden har bekräftat åldern på funna hönsben och genomanalys fastställt likheter med hönsben från Polynesien.



Kommentarer

Eleonora, 17 augusti 2018

Intressant Info, Tack