Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mina gerbiler gnager på gallret på buren


Gnager din gerbil på gallret i sin bur? I så fall kan hen ha drabbats av någonting som brukar kallas för bar rub. Detta är ett tillstånd då gerbilerna gnager på gallret i buren så pass mycket att huden delvis skavs bort och tänderna böjs åt fel håll. Problemet drabbar en del smådjur som hålls som husdjur, möjligtvis eftersom buren är för liten eller om de behöver mer underhållning.

gerbil chewing bar rub
Det finns en rad olika orsaker till bar rub, från uttråkning till förvuxna tänder

Bar rub kan bli ett allvarligt problem, så det är bäst att agera så fort du märker någonting. Här är några potentiella lösningar:


Berika deras tillvaro

Ibland gnager gerbiler eftersom de är uttråkade. Om de inte har tillräckligt att göra i sin bur kan de gnaga antingen för att de har tråkigt, eller för att de vill ta sig ut.


Innan du köper extra saker för att göra dina gerbilers liv mer intressant är det bra att fundera på om de har allting de behöver. Har de tillräckligt med strö att gräva runt i? Har de ett hjul som är stort nog för dem?


Ge dem gnagleksaker

En av de största anledningarna till att gerbiler tuggar på sin bur är att de försöker hitta ett sätt att slipa ner längden på sina tänder. Gerbilers tänder växer konstant under livet, och de i fångenskap har inte tillgång till samma möjligheter att tugga på hårda saker som slipar ner tänderna. Det betyder att det finns en risk att tänderna växer sig för långa. Om detta börjar hända kommer gerbilerna att leta reda på saker att gnaga på, även om det är hårda metallstänger som kan skada dem.


gerbil chew toy bar
Försök med att ge dina gerbiler någonting att gnaga på

Om du köper speciella gnagleksaker och lägger i buren kommer dina gerbiler alltid ha någonting att tugga på som är säkert för dem. Se dock till att du köper någonting som är anpassat för gerbiler så att träet inte spricker!


Lek mer med dem

Ibland gnager gerbiler på buren eftersom de vill komma ut, så en möjlig lösning kan vara att plocka ut dem för lek och gosande oftare. Om de får mer tid till att leka och springa runt utanför buren kommer förhoppningsvis behovet av att rymma från buren minska.


Köp en större bur

Som sagt kan en av anledningarna till att gerbiler gnager på sin bur vara att de försöker ta sig ut, ofta för att buren är för liten. Om de behöver mer plats är det mest självklara du kan göra att ge dem mer plats i sitt hem. Om du provat allting annat på listan utan framgång kan du behöva köpa en större bur.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än