Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du kolla din gerbils tänder


Dina gerbilers tänder är väldigt viktiga för deras hälsa. De äter framför allt hård mat, så deras tänder har utvecklats att konstant växa så att de kan brytas ner efter hand. Om tänderna är skadade, eller tillåts växa sig för långa kommer dina husdjur ha svår att äta och tvätta sig själva, så det är viktigt att du håller koll på dem.


how to check gerbil teeth
Dina gerbilders tänder är väldigt viktiga, så det är bra att hålla ett öga på dem

För att kolla dina husdjurs tänder, håll gerbilen i knäet och öppna försiktigt munnen. Om det är svårt kan du också sakta lyfta upp läppen lite för att se hur tänderna ser ut. Här är några saker du bör hålla utkik efter:

 1. Längden på tänderna

  Ditt husdjurs tänder bör vara relativt jämnlånga. Om en av dem är signifikant kortare än de andra betyder de att den gått av. Beroende på hur mycket av tanden som försvunnit kan din gerbil behöva tas med till veterinären för att få behandling.


  Ett annat potentiellt problem är att dina gerbilers tänder är för långa. Tyvärr är det väldigt svårt att se om så är fallet endast genom att titta på dem. Ett mycket bättre sätt att se om de är för långa är att se huruvida dina husdjur har svårt att äta. Ge dem någonting du vet att de tycker om, och se om de verkar vilja äta det. Om de är intresserade av maten men inte verkar kunna äta den kan det vara ett tecken på problem.


 2. check tooth shape
  Dina husdjurs tänder bör vara fina och raka

 3. Formen på tänderna

  Är tänderna jämna? Växer de åt samma håll som de bredvid? Om inte kan det vara ett tecken på något som kallar bar rub, och ojämna eller olikformade tänder kan orsaka problem när det kommer till mat och rengöring.


 4. Kan din gerbil äta?

  I slutändan är det viktigaste med ditt husdjurs tandhälsa att de kan äta. Det är bra att hela tiden hålla koll på hur mycket de äter, eftersom det är en av de tydligaste tecknen på dålig munhälsa (och hälsa i allmänhet).


Om någonting inte stämmer med dina husdjurs tänder rekommenderar vi att du tar med dem till veterinären för att få en behandling. Det behöver oftast bara göras en gång eftersom veterinären kommer ge dig råd om hur du ska göra om det händer igen. Vi kan inte nog poängtera hur viktigt det är att du inte försöker behandla problemet själv utan att ha fått instruktioner från veterinären. Gerbiler kan också ha väldigt ont, och deras tänder är viktiga för dem - en dålig behandling kan både göra ont och orsaka mer skador.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än