Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du kan se om din gerbil väntar ungar


Det finns en rad olika sätt att se huruvida din gerbil är dräktig. Många av dessa visar sig dock inte förrän sent in i graviditeten. Gerbiler är otroligt bra på att gömma att de väntar ungar, så i många fall kommer du inte märka någonting förrän några dagar innan ungarna föds.


is my gerbil pregnant
Även om det finns många tecken på dräktighet dyker de flesta inte upp förrän sent i graviditet - om ens då!

 1. Vem har hon träffat?

  Har din hongerbil umgåtts med några fertila hanar nyligen? Gerbiler kan få ungar väldigt tidigt i livet. Både honor och hanar kan föröka sig vid tre eller fyra månaders ålder, vissa ännu tidigare, så om din hona är runt denna ålder och har varit i kontakt med en hane i samma ålder är det möjligt att hon är dräktig.


 2. Hur mycket väger de?

  Gerbiler är väldigt bra på att gömma att de väntar ungar, men de kan inte komma ifrån viktuppgången. Om du ser att din hona har gått upp mycket i vikt, och hon varit i kontakt med en hane, kan hon vara gravid.


 3. Formändringar

  Vissa, men inte alla, ägare säger att deras gerbiler ser ‘päronformade’ ut när de väntar ungar. Det betyder att nederdelen på kroppen är mycket större än överdelen (huvudet och axlarna). Försök att se på din gerbil ovanifrån för att se om du kan se några skillnader i kroppsformen.


 4. gerbils will nest
  Gerbiler kommer börja bygga bo när förlossningen närmar sig

 5. Bygga bo

  Om din gerbiler har gått upp i vikt och du tror att hon kan vara dräktig är det bra att hålla utkik efter “boande”, alltså att hon bygger ett bo där hon ska föda ungarna och ta hand om dem. Det är otroligt viktigt att låta henne vara i detta, och att inte röra boet med ungarna de första två veckorna. All interaktion utifrån kan vara skadligt för den lilla familjen; mamman blir väldigt stressad om hon blir störd och kan överge eller skada sin kull.


  De flesta ägare tycker att det är bäst att ta bort pappan från buren innan honan föder ungarna. Både för att hon inte kommer tycka om att bli störd, och också för att hon kan bli gravid igen bara några timmar efter att hon fött ungarna.

  Vi rekommenderar absolut att ta med din gerbil till veterinären om du misstänker att hon är dräktig. Förutom att kunna bekräfta dina misstankar kan veterinären se så att allt står rätt till. Om du funderar på att föda upp gerbiler är det väldigt viktigt att du noggrant läser på vad som krävs för att stötta dina husdjur genom denna process.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än