Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du kollar ditt marsvins päls


Börja med att hålla ditt marsvin i knäet. De du bör kolla efter är hur konsekvent och ren marsvinets päls är. När du har fått en bra bild av hur pälsen verkar må rent allmänt kan du börja leta efter några specifika problem som marsvin kan drabbas av.


Det är viktigt att vara medveten om vilka parasiter som kan leva i marsvinens päls, så att du vet vad du letar efter. De främsta parasiterna som angriper marsvin är skabb, static och pälsätare. De kan alla stressa och skada ditt husdjur, så det är viktigt att dela på pälsen och titta nära inpå huden när du undersöker dem.


even young guinea pigs have lots of hair
Marsvin kan drabbas av massvis med olika parasiter

Om ditt marsvin har kala fläckar kan det vara på grund av skabbkvalster eller en svampinfektion. Båda kan lätt behandlas med speciella schampo. Många ägare antar att håravfallet sker till följd av att marsvinen blir äldre, men det är inte sant. Håravfall hos marsvin som överallt utom precis bakom öronen måste undersökas. Ett undantag är att marsvin ibland har en kal fläck på rumpan som orsakats av substansen de använder för att markera sitt revir. Det är normalt, speciellt hos hanar, men om det ser irriterat ut kan det vara något annat som är fel.


Håravfall hos marsvin kan också orsakas av… marsvin. De kan ibland bita av varandras päls, ett beteende som kallas barbering. Barbering kan orsakas av att de är uttråkade, stressade eller inte har tillräckligt med hö. Ge dem gott om hö och försök lägga ut saker som de kan underhålla sig med på gården för att se om det hjälper.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än