Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mmmmmmm!


I böcker och filmer verkar det som att de flesta kaniner lever på morötter och stora salladsblad, men det stämmer inte riktigt.

Kaniner har ett väldigt ömtåligt matsmältningssystem som lätt kan bli oroligt om de äter fel saker. Det kan leda till bl.a. diarré. I det vilda utvecklades kaniner i områden med massvis med lågkvalitativ vegetation. De var då tvungna att tillbringa massvis med tid med att äta, och utvecklade ett matsmältningssystem som kunde ta upp så mycket näring som möjligt från vad de åt. Dina tamkaniner skiljer sig inte från vildkaninerna på detta sätt, så deras kost bör till största del bestå av gräs och hö.

Oroa dig inte dock, det är inte alls lika komplicerat som det kan verka! Följ den enkla regeln att aldrig göra några drastiska ändringar i deras kost. Om du t.ex. vill prova ett nytt foder, se till att stegvis blanda i det i det gamla fodret ett par veckor så att kaninerna väljer sig.


Kaniner älskar att sätta tänderna i hö


Pellets / foder

Dessa är 'kompletta' lösningar som innehåller allting dina kaniner behöver när det kommer till näringsämnen och vitaminer. Unga kaniner som är yngre än 5 månader växer snabbt och kan behöva ny mat två gånger om dagen, men efter det räcker det med en gång. Mängden mat du ger din kanin är på många sätt sunt förnuft eftersom det varierar massvis mellan olika raser. Så om din din kanin börjar bli lite rund, minska mängden mat, och om din kanin börjar äta på din hand när du kommer för att fylla på matskålen kanske de behöver lite mer.

Det kan finnas en nackdel med vissa kaninfoder. Även om de ser mer intressanta ut än ihoppressade pellets kan vissa kaniner bli bortskämda och bara äta de delar av fodret de gillar, vilket gör att de kanske inte får i sig alla näringsämnen de behöver. Om du märker att detta händer kan pellets vara en bättre idé. Det kanske ser lite tråkigt ut, men än väldigt bra för dina kaniner.

Lockas inte av att köpa foder som är menat för ett annat djur. En påse hamster- eller getmat kanske ser trevligt ut, men olika djur har olika behov, och fel mat kan göra dina kaniner sjuka.


Vad är poängen med hö om kaninerna får i sig allt de behöver från foder? Jo, det ger dem de viktiga fibrer de behöver. Se till att de alltid har gott om färskt hö. Om du inte kan få hö från en kompis med en bondgård säljer djuraffärerna praktiska små balar. Höet är också viktigt för att hålla dina kaniners tänder i trim. Genom att tugga på höet slipas tänderna ner som de ska, och en kanin som har gott om hö kommer inte bli uttråkad, vilket leder till en snällare samvaro i buren.


Vatten

Precis som med de flesta levande varelser är vatten jätteviktigt. Försök att se till att vattnet alltid är färskt genom att byta ut det minst varannan dag (om de inte dricker upp det innan). På vintern måste du se till att vattnet inte fryser. Om du inte har möjlighet att kontrollera det flera gånger om dagen, flytta vattenflaskan in i kaninernas bur där det troligtvis är varmare. Om dina kaniner blir uttorkade har de svårare att stå emot kylan, så fruset vatten kan skada dem.


Grön mat

Till skillnad från de flesta barn älskar alla kaniner grönsaker. Du kan prova att lägga till kål, broccoli, morötter och färska örter till deras kost, men prova med en i taget, annars kan de bli förvirrade. De bör inte äta salladsblad eller andra grönsaker som gurka och tomat. Glöm inte att största delen av deras kost bör bestå av gräs och hö.

Precis som med all mat du ger dina kaniner, se till att aldrig göra några drastiska ändringar.


Koprofagi

Det ser äckligt ut, men kaninerna kommer äta delar av vad som åtminstone ser ut som sitt eget bajs! Maten genomgår två steg av nedbrytning. Om du tittar noga på vad som kommer ut ur din kanin kan du se att det finns två typer av lortar. En sort är rund och relativt torr, det är bajs. Den andra sorten är ett resultat av det första steget i matsmältningen och är full av godsaker, så försök inte hindra din kanin från att äta dem, eftersom det hjälper dem utvinna allt bra från gräset de äter.

En anledning att introducera mer grönsaker och hö till dina kaniners mat är ett problem som uppstår när kaninerna får en kost som är för näringsrik. Du kan märka detta eftersom kaninen kommer producera ett överflöd av dessa ätbara lortar.


Sötsaker

Precis som de flesta människor älskar kaniner socker! Även om det kan vara kul att ge dem godis ibland är det viktigt att begränsa detta eftersom kaniner lätt blir tjocka.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än