Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en valp eller en äldre hund?

Valpar är det mest populära valet för nya hundägare eftersom de tenderar att älska sin nya familj nästan med detsamma (för att inte tala om hur otroligt gulliga de är). Det är dock värt att fundera på om du skulle kunna adoptera en äldre hund. Att ta hand om en vuxen hund är lika givande, och genom att adoptera en hund är det möjligt att du faktiskt räddar ett liv.

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativ. Att välja vilket som passar din familj bäst kan vara svårt, så här är lite information som kan hjälpa dig.


En vuxen hund leker med sin vackra lilla valp
En vuxen hund leker med sin vackra lilla valp

För- och nackdelar med att skaffa en valp

Ärligt talat… valpar är så himla gulliga, och du ska inte känna dig skyldig för att du vill ha en egen liten gosig valp. De är mycket mer anpassningsbara och lättare att träna än äldre hundar, men att ta hand om en valp kräver mycket tid och tålamod. De måste bli en naturlig del av familjen så att de känner sig bekväma och kommer på plats fort.


En berner sennenhund med sina valpar
En berner sennenhund med sina valpar

Ska jag skaffa valp om jag har barn? Om du har barn är en valp perfekt, men det är viktigt att du rättar till felaktiga beteenden tidigt så att valpen inte utvecklar negativa egenskaper från en ung ålder. För att få reda på mer om hundar och barn, läs mer här.


Ska jag skaffa valp om jag jobbar hela dagen? Om du jobbar hela dagen är det förmodligen ingen bra idé att skaffa en valp. De kräver mycket omvårdnad och uppmärksamhet, åtminstone de första åtta månaderna. Allt eftersom valpen blir äldre kräver hen mindre tid, men du måste ändå ge hen regelbunden motion och omvårdnad. För att lära dig mer om hur du håller din hund glad när du är på jobbet, klicka här och skrolla ner lite.


Ska jag skaffa valp om jag har en äldre hund? Det kan vara en jättebra idé att skaffa en valp för att ge din hund en vän. Men det finns några saker du måste tänka på. Om valpen har jättemycket energi kan det irritera en äldre hund. Du måste trötta ut valpen innan du låter hen umgås med din andra hund. Om du kan göra det kommer den äldre hunden så småningom acceptera valpen i flocken, och kan till och med ta rollen som förälder. Se dock till att du i början inte lämnar dem ensamma tillsammans utan att du är där. Om du måste gå därifrån är det bäst att trötta ut valpen och lägga hen någonstans separat för att vila.


Ska jag skaffa valp medan jag är gravid? Att ha en valp medan du är gravid kan minska stress och oro, men du måste fråga dig själv om du har tillräckligt med tid. Att skaffa en valp är ett stort ansvar eftersom de konstant måste få uppmärksamhet. Även om du kanske har mycket tid under graviditeten kommer du när bebisen fötts inte ha samma tid. Att ha en valp kring en nyfödd bebis kan också potentiellt vara farligt eftersom valpar har vassa tänder och ibland biter. Det finns också en risk att din valp, som fram tills nu fått hela din uppmärksamhet, blir svartsjuk på din bebis. För att läsa med om att skaffa hund innan eller efter du skaffar barn, klicka här och skrolla ner lite.


För- och nackdelar med äldre hundar

Det är en fantastisk känsla att adoptera en hund med vetskapen om att du räddar ett liv. Du kan ta med dem hem och ge dem all den kärlek de saknat, och de kommer snart att älska dig.


En vacker gammal hund tar det lugn på stranden
En vacker gammal hund tar det lugn på stranden

Äldre hundar (oftast adopterade) kan vara ett bra alternativ för äldre ägare eftersom de oftast är lugnare och fogliga. De kan också anpassa sig väl efter en familj, speciellt med barn, men se till att du låter hunden träffa barnen innan du bestämmer dig för att se till att hen är bra med barn. Äldre hundar kräver oftast mindre tid och tålamod och är mindre troliga att irritera dig. De kan ibland behöva lite längre tid för att komma på plats i sitt nya hem, speciellt om hunden har behandlats illa av sina tidigare ägare.


En vuxen staffordshire bullterrier med sin valp
En vuxen staffordshire bullterrier med sin valp

Kan du träna en äldre hund?

Ja, det är en myt att du inte kan lära en gammal hund sitta. Äldre hundar kan absolut lära sig nya saker, och kan ibland vara mer villiga. Om du har svårt att rumsrensträna en äldre hund, se först och främst till att hen inte har några medicinska problem. Ändrad kost kan också vara en orsak, så var beredd på att ta med hunden ut oftare än vanligt. För att hjälpa dig träna din hund har vi skrivit en användbar del om hundträning.

Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än