Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Bör hundar äta rått kött?


En hundvalp tuggar på rått kött

I decennier har debatten rasat om vad som är bäst för våra hundar: torrfoder eller rått kött? Som ättlingar till vargar har hundar en naturlig dragning till kött, men utvecklingen av kommersialiserad hundmat har gjort att många frågor sig om hundar bör äta rått kött?

Hundmatens historia

Innan kommersialiserad hundmat uppfanns åt våra fyrbenta vänner på samma sätt som deras vilda förfäder, vargarna. I naturen bestod deras kost främst av rått kött, ben och enstaka växter som hittades i naturen. Denna naturliga, proteinrika diet är det som höll vilda hundar rejäla och friska och anpassade till deras evolutionära behov.

Är rått kött okej för hundar eller inte?

Den råa hundfoderdieten har fått uppmärksamhet för sina potentiella fördelar. Förespråkare hävdar att den speglar en hunds förfäders kost och främjar en friskare päls, förbättrad matsmältning och ökade energinivåer. Många hundägare anser att en kost med rått kött är naturlig och näringsrik och tycker att det är det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet att ge en kost med 80% kött till sina hundar. För att få motsvarande mängd protein i en kost som består av torrfoder eller våtfoder skulle man behöva spendera mycket pengar på de dyraste sorterna.

Men en del kritiker uttrycker oro över att mata rått kött till sin hund. När köttets ursprung inte är känt eller när när köttet inte är av hög kvalitet kan det vara mer skadligt än välgörande för din hund. Rått kött av dålig kvalitet kan innehålla bakterier, obalanserad näring och medföra risker för benrelaterade skador. Så se alltid till att köpa ditt råa kött från välrenommerade slaktare.

Vilket rått kött är bäst?

När du överväger en rå diet för din hund är det väldigt viktigt att välja rätt kött. Färskt kött av hög kvalitet som kommer från en välrenommerad slaktare kommer att ge din hund många viktiga näringsämnen. För att få i sig alla de näringsämnen som en hund behöver bör du mata din hund de flesta delar av djuret. Här är en lista över djurdelar som du kan köpa från din slaktare:

Lever

Förutom att lever är en utmärkt källa till protein, järn, zink och folat, är lever också en bra källa till vitaminerna A, C, D, E och K, samt B6 och B12. Det är det överlägset mest näringsrika organet, så det bör aldrig uteslutas från din hunds råa köttdiet. Lever bör utgöra 5 % av din hunds råa köttdiet.

Njure

Njure är också en stor källa till protein, järn, zink och folat. Den ger också din hund essentiella fettsyror och vitamin A, D, E och K, samt alla B-vitaminer.

Hjärta

Hjärta är ett av de mest näringsrika muskelkötten i en rå hundmatsdiet. Det är rikt på järn och zink och är en stor källa till tiamin, vitamin B6 och B12, fosfor, koppar och selen. Men hjärta är också ganska högt i kolesterol, så bör inte ges till din hund för ofta.

Komage

Komage är ett av de bästa kvalitetskötten i en rå hundfoderdiet och bör vara det första köttet du provar när du börjar ge din hund en kost på rått kött. Komage är inte bara en bra proteinkälla, utan det har också låg fetthalt, vilket gör det till ett utmärkt val för din hunds middag. Komage innehåller viktiga vitaminer som A, B, C, D och E, samt Omega 3, essentiella fettsyror, kalcium och fosfor. Och den är full av matsmältningsenzymer och bakterier som hjälper till med matsmältningen.

Hjärna

Hjärna anses vara mer av en efterrätt i en hundkost med rått kött. Även om den innehåller mycket protein och Omega 3 fettsyror, är den inte en bra källa till vitaminer eller mineraler. Så oavsett om du precis har börjat ge din hund en kost med rått kött eller har hållit på ett tag, är det bäst att ge din hund hjärna som en extra godsak lite då och då, snarare än en stapelvara.

Ta det långsamt

Att övergå till en diet med rått kött bör vara en gradvis process. Börja med att introducera små mängder rått kött tillsammans med din hunds vanliga mat, och observera hur den reagerar. Öka långsamt förhållandet mellan rå och vanlig mat samtidigt som du är uppmärksam på eventuella tecken på matsmältningsbesvär eller allergier.

Begränsa inte din hunds råa köttdiet till endast dessa fem ingredienser – ta vad din slaktare har att erbjuda så länge det följer de angivna riktlinjerna och är säkert för din hund att äta. Du kan prova alla möjliga konstiga delar av djuret som lungor, kycklingfötter, koluftstrupar, gristarmar och grisfötter, och till och med tjurpenis (detta kanske du vill googla först)! Hur äckligt det än låter för dig, så älskar hundar allt detta.

Riktlinjer att följa

Även om rått kött har många fördelar för din hund, är det viktigt att följa vissa riktlinjer för att se till att din hund njuter av och mår bra av den nya kosten.

  • Om du ändrar din hunds kost till en som är baserad på rått kött, se till att du i första hand köper magert muskelkött, inre organ och ben från ko, lamm, gris, kyckling och kanin.
  • Köp allt ditt råa kött från en pålitlig slaktare som erbjuder högkvalitativt kött och förvarar köttet kylt hela tiden.
  • För att få ännu fler hälsofördelar kan du inkludera fet fisk och ägg i din hunds kost.
  • Att tillsätta yoghurt som innehåller probiotiska bakterier kan hjälpa till med matsmältningen men håll ett öga på din hund när du matar den med mejeriprodukter eftersom vissa hundar är laktosintoleranta.
  • Undvik att mata kokta ben med kött som har passerat bäst-före-datum för att förhindra potentiella hälsorisker.
  • Se till att den råa köttmåltiden är väl balanserad - alternera organ, kött och ben med målet att mata din hund med 5% lever, 5% andra organ, 10% ätbart ben och 80% kött (inklusive komage), fett och ligament.

Omlet och din hunds behov

I en värld där debatten om vilken kost som är bäst för hundar fortfarande pågår, förstår Omlet de unika kostbehoven hos våra hundar. Vi har inte bara lösningar som passar alla hundar utan strävar efter att tillverka produkter som passar varje hunds individuella behov. Med vårt breda utbud av hundprodukter som anpassningsbara bekväma hundsängar och lyxiga hundburar, designar Omlet produkter för att möta de olika behoven hos varje enskild hund.

Kommentarer

Ann-Christintindervall, 8 juni 2019

Bra med rå foder