Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Bör hundar äta rått kött?

Innan hundar blev tamdjur bestod deras kost i stort sett bara av rått kött, från stora älgar och renar till små möss och daggmaskar. Många anser att denna kost fortfarande är det bästa för hundar, och fler och fler byter från torrfoder. Den främsta anledningen är att de menar att hundens dagliga intag bör vara 80% kött, och att få samma mängd protein i torrfoder är väldigt dyrt.


En labradorvalp tuggar på ett rått ben
En labradorvalp tuggar på ett rått ben

Om du bestämmer dig för att din hund ska äta rått kött är den viktigaste regeln att du alltid måste hålla hen under uppsikt under måltider. Det finns alltid en risk att du har missat ett ben, vilket kan få hunden att sätta i halsen eller skada sin tunga.


En flat coated retriever-valp tuggar på en bit rått kött
En flat coated retriever-valp tuggar på en bit rått kött

Hur bra är inälvor egentligen?

Många tror att inälvor inte är värt att ätas, eller till och med inte säkert, men organen innehåller faktiskt mycket mer näringsämnen är de köttbitar vi äter. Mycket av den hundmat vi köper innehåller inälvor, men oftast kött av dålig kvalitet som endast används för att öka procentsatsen protein de kan sätta på paketet. Om du bestämmer dig för att börja ge din hund rått kött, köp alltid kött av den bästa kvaliteten du har råd med, och se till att det är så färskt som möjligt så att det inte innehåller skadliga bakterier.


Vargkost - vad åt hundar innan hundmat?

Innan det fanns hundmat att köpa, och innan hundarna blev tamdjur åt de muskelkött, organ och ben, samt råa ägg, frukt och grönsaker. Många uppfödare och tränare tycker att en kost bestående av rått kött och inälvor är det allra bästa för en hund. Det anses vara den mest naturliga maten eftersom den på många sätt liknar vad vildhundar och vargar äter.


En varg tuggar på en bit rått kött
En varg tuggar på en bit rått kött

Om du byter din hunds kost till rått kött, se till att du köper magert kött, organ och saftiga ben från nötkreatur, lamm, gris, kyckling och kanin. Det är också väldigt bra att lägga till oljig fisk och ägg. Ibland kan veterinärer rekommendera att du ger din hund yoghurt med probiotisk bakteria, men många hundar är laktosintoleranta och kommer få problem med magen av mjölkprodukter, så håll ett öga på hur din hund reagerar.


Köp alltid färskt kött - risken för salmonella

Det finns en liten risk för både dig och din hund om du väljer att ge hen rått kött som kost (men de flesta menar att risken inte är stor nog att oroa sig över). Risken för farliga mikrober och parasiter finns i allt rått kött, och kan i värsta fall vara livshotande. Köp alltid kött av bra kvalitet och se till att du håller det kylt. Rått kött blir väldigt snabbt dåligt utanför kylen och så fort det varit ute för länge kan det vara farligt att ge det till din hund.


Inälvor är billiga och väldigt näringsrika

Inälvor från din lokala slaktare är ofta väldigt billigt och väldigt nyttigt för din hund. För att din hund ska få i sig alla näringsämnen hen behöver bör du ge din hund de flesta delarna av djuret. Här är en lista över delar som du kan köpa hos din slaktare och som alla har fantastiska fördelar för din hund.


Lever

Förutom att levern är en fantastisk källa till protein, järn, zink och folat innehåller det också A-, C-, D-, E- och K-vitamin, samt vitamin B6 och B12. Det är det absolut mest näringsrika organet, så det bör aldrig uteslutas om din hund äter råköttskost. Lever bör utgöra 5% av din hunds råköttskost.


Rå lever direkt från slaktaren
Rå lever direkt från slaktaren

Njure

Njurarna innehåller också massvis med protein, järn, zink och folat. De ger också din hund grundläggande fettsyror och A-, D-, E-, och K-vitamin samt alla B-vitaminer.


Rå lever köpt hos slaktaren
Rå lever köpt hos slaktaren

Hjärta

Hjärta är en av de mest näringsrika organen. Det är järn- och zinkrikt och en fantastisk källa till tiamin, vitamin B6 och B12, fosfor, koppar och selen. Hjärta har dock ganska högt kolesterol, så ge det inte till din hund för ofta. Det bör utgöra upp till 10% av din hunds råköttskost.


Ett rått djurhjärta från den lokala slaktaren
Ett rått djurhjärta från den lokala slaktaren

Komage

Komage är en bra proteinkälla med lite fett. Det innehåller också mycket A-, B-, C-, D- och E-vitamin samt omega 3, viktiga fettsyror, kalcium och fosfor. Det innehåller också massvis av enzymer och bakterier som hjälper din hunds matsmältning. Om du funderar på att byta till råköttskost är det perfekt att börja med att ge hunden komage.

Det är bäst att välja otvättad komage snarare än den blekta vita sorten eftersom din hund då får i sig de hjälpsamma matsmältningsenzymen och bakterierna. Komage anses också vara probiotiskt eftersom det innehåller höga mängder bra mjölksyrabakterier.


Rå komage köpt hos slaktaren
Rå komage köpt hos slaktaren

Hjärna

Hjärna är proteinrikt, men innehåller inte mycket vitaminer och mineraler.

Försök ge din hund olika delar för att se vad hen gillar bäst

Begränsa inte kosten till enbart dessa fem ingredienser. Prova med alla sorts konstiga delar, som lungor, hönsfötter, trakea, grisfötter och till och med tjurmuskel (du kan behöva googla det först). Hur äckligt det än kan låta kommer hundarna älska det!


En hund äter en grisfot som hens ägare köpt på djuraffären
En hund äter en grisfot som hens ägare köpt på djuraffären

Riktlinjer för råköttskost

Nyckeln till att ge din hund råköttsdiet är att ge hen en balanserad kost över tid. Försök inte ge huden ett balanserat mål mat varje dag. Det skulle aldrig hända i det vilda, och är dessutom väldigt dyrt. Balanserade mål är någonting människor utvecklat, men en varg skulle äta specifika delar av ett djur utifrån vad de saknar just den dagen.


En hund äter rått nötkött från den lokala slaktaren
En hund äter rått nötkött från den lokala slaktaren

En dag kan du ge din hund mer organ, och nästa dag ge hen mer muskler eller ben. Försök ge hunden 5% lever och 5% andra organ, 10% ätbara ben och 80% kött, fett och ligament.

Du kan också köpa fryst rått kött från många djuraffärer (och handelsträdgårdar), vilket gör det lättare att ge din hund råköttskost. Det kommer blandat med grönsaker så att du inte behöver förbereda någonting alls.Kommentarer

Ann-Christintindervall, 8 juni 2019

Bra med rå foder