Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du ger din hund medicin

Bandet mellan hundar och deras ägare är unikt och starkt, och när våra hundar är sjuka vill göra allt vi kan för att hjälpa dem att må bättre. Att ge medecin till din älskade hund kan kännas svårt, men med rätt kunskap om hur du gör det på rätt sätt, kan det bli en enkel och stressfri upplevelse för både dig och din hund. Oavsett om det är medicinering genom munnen eller genom att använda en spruta, är det viktigt att känna till de rätta teknikerna och skapa en positiv atmosfär. I den här guiden går vi igenom stegen för att se till att din hund får den medicin den behöver, samtidigt som den är bekväm och glad.

Tabletter och flytande medicin

Oavsett om din hund precis har opererats eller har en medicinsk åkomma, är det vanligt att din veterinär ordinerar någon typ av medicin för att behandla problemet. Det är viktigt att förstå hur du ska ge medecinen och hur mycket medecin som ska ges, så ställ alla frågor du har till veterinären som skriver ut medecinen.

Att förstå hur och när man ska ge medicinen är som sagt viktigt. Fråga dessutom om eventuella biverkningar som det är bra att vara medveten om och hur du ska följa upp med din veterinär. En del hundar är inte bra på att ta medicin, så det är viktigt att du vet hur man gör det så enkelt som möjligt.


En labrador hoppar ner från Omlets stora bolsterbädd med Morning Meadow-mönster.
De kan springa, men de kan inte gömma sig från sin medicin!

Att ge medicin genom munnen

Vissa hundar är bättre än andra när det gäller att upptäcka medicin som har gömts i deras matskålar. Om din hund har ett bra luktsinne och vägrar äta medicinen betyder det bara en sak - du måste själv ge den medicinen.

Att ge din lurviga vän medicin behöver inte vara stressigt. Här är fem enkla steg för att göra det enkelt:

  1. Ha godsaker redo: Samla först in dina förnödenheter och godsaker. Du behöver medicinen som ordinerats av din veterinär, några läckra godsaker som din hund tycker om och en lugn, tyst plats för att ge medicinen.
  2. Göm medicinen i godsakerna: Göm medicinen i en läcker godbit. Jordnötssmör, ost eller till och med en skiva delikatesskött kan göra underverk här. Se till att medicinen är väl gömd inuti godbiten.
  3. Positiv association: Visa nu din hund godsaken med medicinen inuti, men ge den inte än. Låt din hund nosa och undersöka. Detta hjälper till att skapa en positiv association med medicinen.
  4. Ge medicinen: När din hund är intresserad och upphetsad över godbiten, lägg den försiktigt i munnen och se till att hunden sväljer den. Du kan hålla munnen stängd en kort stund för att se till att medicinen sväljs.
  5. Beröm och belöna: Direkt efter att du har gett medicinen, ge din hund mycket beröm och extra godsaker. Låt den få höra vilken duktig hund de är! Detta förstärker den positiva upplevelsen och hjälper till att bygga förtroende för framtida doser.

Kom ihåg att det är viktigt att ha tålamod och att vara positiv. Om din hund verkar orolig eller tveksam, ta det långsamt och ge mycket uppmuntran. Med upprepad övning kan medicinering hjälpa till att föra dig och din hund närmare varandra.

Att ge medicin genom en spruta

Om din veterinär ordinerar medicin i flytande form kanske du behöver ge det till din hund genom en spruta. Var inte rädd – även om det kan verka skrämmande att ge din hund flytande medicin kommer dessa fem enkla steg att få dig att känna dig som ett proffs:

  1. Hitta en lugn plats hemma: Hitta en lugn och bekväm plats där du och din hund kan koppla av utan distraktioner. Detta kan vara en favorithörna i vardagsrummet eller en mysig plats i köket. Välj en plats där ni båda känner er avslappnade och inte är distraherade.
  2. Förbered dig: Samla ihop det du behöver: medicinen som din veterinär har ordinerat, en ren spruta och en välsmakande godsak för att belöna din hund efteråt. Se till att läsa medicininstruktionerna noggrant för att förstå hur du ska dosera och ge medicinen.
  3. Skapa förtroende: Du och din hund har redan ett starkt band men detta är en ny upplevelse för er båda, så du behöver närma dig din hund lugnt och säkert. Prata med den lugnt, klappa den och ge massor av beröm. Och låt din hund nosa på och undersöka sprutan så att de känner sig bekväma med den.
  4. Ge medicinen: Håll sprutan i ena handen och håll försiktigt din hund med den andra. Beroende på medicinering kan du behöva hålla dem försiktigt eller använda en hjälpreda för att hålla dem stilla. Sätt in sprutan i sidan av munnen, mellan tänderna och kinden, och tryck långsamt ned kolven för att släppa läkemedlet. Var lugn och ha tålamod och försök undvika att skrämma eller överväldiga din hund.
  5. Beröm och belöna: När medicinen har getts, ge din hund massor av beröm och en godsak som belöning. Detta hjälper till att skapa en positiv association med upplevelsen och bygger förtroende mellan dig och din hund. Avsluta med lite extra mys och lektid.

Kom ihåg att övning ger färdighet! Med tålamod, positivitet och lite ansträngning kan det bli en stressfri del av din rutin att ge din hund medicin. Och rådfråga alltid din veterinär om du har några funderingar eller frågor om din hunds medicinering.

En Whippet sitter på Omlets kuddsäng i hundkojan Fido Classic.
Att ge din hund en bekväm hundsäng och hundbur gör så att den känner sig trygg när den är sjuk.

Omlet och din hund

Att ta hand om din hunds hälsa och välbefinnande är vår högsta prioritet, och att ge den medicin är en viktig del av att ta hand om den. Oavsett om din veterinär har ordinerat din hund en tablett eller flytande medicin, kan du göra processen lättare för både dig och din hund genom att följa dessa tekniker och ha en positiv attityd. På Omlet förstår vi hur viktigt bandet mellan dig och ditt husdjur är, och det är därför vi tillverkar produkter som är utformade för att stödja din hund och föra er närmare varandra. Från innovativa hundburar till bekväma hundsängar och gosiga hundfiltar- vi gör det lättare att ha hund.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än