Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Uppfödning


Innan du börjar föda upp gerbiler måste du fundera på vad du ska göra med ungarna. Ett par gerbiler kan få ungefär 50 ungar under tiden de är fertila. Det är därför troligt att du kommer bli överöst med små gerbilbebisar.

Gerbiler blir könsmogna vid ungefär 4 veckors ålder. Om du låter en yngre hona bo med en vuxen hane är det också möjligt att hon blir könsmogen ännu tidigare. Parning brukar ske tidiga kvällar, och är en högljudd och långdragen historia med mycket trummande med tassarna och jagande runt i buren tills hanen har parat sig flertalet gånger med honan.


En kull med små gerbiler.

En kull med små gerbiler

Graviditeten varar i 21-25 dagar. Gerbiler är bra på att gömma sin dräktighet, och ofta finns det inga tecken på att hon väntar ungar förrän de sista två eller tre dagarna när magen kan verka något uppsvullen. Hennes beteende brukar också ändras något, och hanen stöts bort från boet strax innan ungarna kommer. Gerbilmödrar behöver ingen hjälp med att föda, och ofta vet ägaren inte om att någonting hänt förrän man hör små pip från boet.

En viktig sak att komma ihåg är att gerbiler, precis som många andra gnagare, kan para sig samma dag som de fött ungar. När hon diar sina ungar förlängs dock embryots fäste, så att den andra kullen dyker upp ungefär 28-43 dagar efter den första kullen.

Gerbiler föder oftast fem eller sex ungar per kull, men det kan vara allt mellan tre och nio. I ovanliga fall, när honan bara får en eller två ungar, kan hon ibland inte se det som tillräckligt med stimulans för moderskänslorna, och kommer överge dem. Om du har ett annat avelspar är det möjligt för dem att ta hand om ungarna. I vissa fall kan man även hitta fosterföräldrar hos andra arter, som råttor eller möss.

Du kan märka att det ofta verkar som att mamman gör illa sina ungar. Hon kommer flytta runt dem, dela upp dem i två grupper och sparka dem medan hon gräver och föräldrar boet. Det är helt normalt, och ungarna skadas väldigt sällan av detta.

Då och då kommer hon samla ungarna för att mata dem. Om pappan också är i buren kommer han hjälpa till att ta hand om ungarna, och är relativt aktiv i sin fadersroll. Han kommer värma och tvätta dem, och kan ibland ses samla ihop dem och ta med dem tillbaaktill boet så fort de börjar röra sig och utforska! Gerbilungar föds helt rosa och hårlösa, och deras ögon och öron är stängda. Allt de kan göra är att pipa, vrida sig och dia. De kan inte reglera sin egen temperatur och är helt beroende av sina föräldrar. De fortsätter utvecklas, och vid dag 17 eller 18 kommer ögonen öppnas, och de kommer se ut som små gerbiler. Runt denna tidpunkt har de börjat utveckla tänder och kommer börja tugga på kartonger, träflisor och hårda matbitar. De är dock fortfarande helt beroende av modersmjölken.

Ungarna börjar äta fast föda vid fyra veckors ålder. Då kommer de regelbundet få i sig små frön, och kommer börja dricka från vattenflaskan istället för från mamman.

För att se till att dina gerbilungar utvecklar rätt sociala och känslomässiga beteende bör de inte separeras från sina föräldrar förrän vid 6 veckors ålder, då de är helt självständiga. De kan bo tillsammans med föräldrarna tills de är 8 veckor gamla.

Du behöver inte oroa dig för att ungarna parar sig, eftersom de inte är könsmogna vid denna ålder. I det vilda skulle ungarna uppmuntras att lämna boet och hitta ett eget hem. Det kan de givetvis inte göra i fångenskap, så det är viktigt att du tar bort ungarna från sina föräldrar innan det blir problem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än