Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undvik att bli stucken

Det finns tyvärr inget sätt att komma ifrån det - som biodlare kommer du förmodligen bli stucken både en och två gånger. Även om bin inte är aggressiva varelser kommer de vilja försvara sitt hem genom att flyga runt ditt ansikte och frammana ett högt, surrande ljud. Om det hände när du inte har på dig din bidräkt bör du lugnt gå därifrån.

Bin dör vanligtvis efter att de stuckit, men inte alltid. Binas gadd utvecklades som ett sätt att försvara kupan från andra insekter som försökte stjäla honung och larver. När ett bi sticker en geting kan biet sedan dra ut gadden utan att skada sig, men din hud är mycket mer elastiskt än en getings kropp, och det är nästan omöjligt för biet att behålla gadden. Det är därför troligt att biet kommer flyga iväg och sedan dö av uttorkning eftersom kroppen inte längre kan ta upp och behålla vätska.


Att ta hand om ett stick

Om du blivit stucken bör du skrapa bort biet och gadden med din kupkniv eller med en nagel. Tryck inte på gadden eller biet, eftersom det kommer leda till att mer gift kommer in i din kropp. Sticket kommer kännas som en lätt brinnande känsla och kan vara svullet i upp till två dagar. För de flesta biodlare är det det enda som händer, och lite antihistaminkräm kommer lätta på den kliande känsla som svullnaden frammanar.

En liten procent människor får en kraftigare reaktion. Om området runt sticket sväller jättemycket bör du kontakta en läkare.

Några få personer är allergiska mot bistick. De kommer få en mycket mer extrem reaktion och kommer vara medvetslösa inom 10 minuter efter att de blivit stuckna. Då måste en ambulans tillkallas direkt.


Att undvika stick

Det finns en del saker du kan göra för att minska risken för att bli stucken:

  • Stå inte framför kupan där bina flyger in
  • Ha inte på dig skinande smycken
  • Se till att ha en rökare med dig som lugnar bina innan du närmar dig kupan


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än