Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Saker som irriterar bin

De finns ett par skadedjur som kan attackera ditt bisamhälle. Det händer vanligtvis på vintern när dina bin gått i ide och inte vaktar ingången dygnet runt.


Vaxmott

Det finns (tyvärr) en typ av mal som verkligen tycker om honung. Vaxmotten ger sig inte på bina själva men lägger ägg i vaxkakan. Kakan är full av protein från kokongerna som larverna legat i, och om det inte behandlas kan vaxmotten äta sig igenom större delen av vaxkakan. Du kan bli av med vaxmott genom att lägga påverkade ramar i frysen över natten.


Möss

En varm och skyddad bikupa är ett perfekt hem för en mus under vintern. På sommaren är samhället så mycket i rörelse att mössen inte kan ta sig in, men under vintern vaktas inte ingången. Om en mus tar sig in i kupan kommer bina troligtvis inte attackera den, så det bästa sättet är att försöka förebygga att möss tar sig in. Försök göra ingången till kupan så liten som möjligt under vintern.


Hackspettar

Detta är inte ett problem med moderna bikupor i plast, men kupor i trä är mottagliga för attacker från hackspettar som försöker skapa hål i kupan för att komma åt honungen.


Getingar

På sommaren kommer getingar börjar intressera sig för kupan och dess innehåll. Du kommer ofta se en och annan som nyfiket flyger runt när du inspekterar kupan. Getingar är opportunistiska jägare, och om de upptäcker ett svagt bisamhälle (speciellt ett utan drottning eller med en drottning som är svag) kommer de attackera de omotiverade bina och äta upp larverna och honungsförrådet.

Ett starkt samhälle kommer försvara kupan och döda alla getingar som försöker komma in. Getingar flyger dock längre på dagen än bin, så bina kan vara i fara senare på kvällen när ingången inte är lika bevakad. Du bör därför alltid ha ramarna tryckta mot ingången så att bina är precis ovanför och snabbt upptäcker inkräktare.

Du kan skapa en getingfälla med hjälp av en enkel plastflaska med läsk med upp och nervänd topp. För att hindra bina från att ramla ner i fällan kan du hälla i ett par matskedar vinäger, vilket håller dem men inte getingarna borta. En droppe diskmedel kommer bryta ytan så att getingarna snabbt blir blöta och drunknar.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än