Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Varroa

Varroa är ett kvalster som lever på bin och som kan ta död på hela samhället om det inte behandlas. Varroa är otroligt utbrett, så det är troligt att du kommer komma i kontakt med kvalstret. Den goda nyheten är dock att det finns massvis med sätt att behandla varroa, och om du är noggrann och upptäcker angrepp tidigt kan du minska antalet kvalster så att de inte kommer påverka samhället i stort.


Hur upptäcker jag varroakvalster

Du kanske tror att varroakvalstret borde vara svårt att se, men om du vet vad du letar efter står de ut ganska tydligt. Den vuxna honan är rödbrun och ungefär 2 mm stor.


Hur lever de?

Varroakvalster lever av och på bina. De förökar sig inne i de täckta cellerna i yngelrummet. Precis innan cellen täcks över sticker honkvalstret in och sätter sig under larven. När cellen har täckts skapar kvalstret en matplats på det ofärdiga biet och lägger 5-6 ägg. Hon lägger bara ett hanägg, och det färdiga kvalstret parar sig med honorna när de kläckts. Hanen dör när cellen öppnas, och alla honor som inte redan blivit befruktade är då sterila. Varroa föredrar att lägga ägg i drönarcellerna eftersom de tar längre tid på sig att kläckas än arbetarna.

Under sommaren lever kvalstren i ungefär 2-3 månader. De överlever vintern genom att leva på vuxna bin men kan inte föröka sig eftersom bina inte lägger ägg. Inte förrän på våren när bidrottningen börjar lägga ägg kommer de öka i antal.


Hur påverkas bina av kvalstret?

Bina inne i cellen med kvalstret överlever vanligtvis, men växer inte som det ska. De kan vara mindre, ha missbildade vingar eller helt enkelt inte leva lika länge som friska bin.


Hur behandlas varroa?

Varroa är ett vanligt problem som drabbar bin, och det finns ofta nya sätt prova. Här är några:


1 - Bekämpningsmedel

Det finns framför allt tre viktiga kemiska behandlingar som är lätta att använda och som ofta lyckas förgöra 95% av kvalstren: fluvalinat, bayvarol och apiguard. Fluvalinat och bayvarol är platsremsor som hängs mellan yngelramarna och apiguard är en långsamt utsöndrande gel som du lägger ovanpå ramarna och som sprids genom avdunstning, kontakt och att bina äter medlet. Det är en bra idé att ibland byta mellan behandlingar eftersom det minskar risken för att kvalstren blir resistenta. Den bästa tiden att behandla dina bin är mellan att du skördar honungen och då du förbereder kupan för vintern. Målet med behandlingen är att skydda de sista nya bina som kommer överleva vintern och vara en stor del i att starta upp samhället igen på våren. Det är också bra att behandla på våren, speciellt om du märker att många kvalster har överlevt vintern. Om du inte behandlar finns det em stor risk att de kommer försöka sig allt eftersom fler ägg börjar läggas i kupan.


2 - Ta bort drönarceller

Kvalstrena föredrar att lägga ägg i drönarceller, så ett bra sätt att kontrollera förökning är att sätta in en yngelram med bara halva mellanväggen högst upp. Bina kommer bygga drönarceller under, och när de täckts över kan du enkelt skära bort dem och förstöra dem. Du kan göra detta från april till juli när bina kommer tillverkar massvis med drönarceller. Detta funkar bra, men är inte effektivt som enda behandling.


3 - Öppna gallergolvet

Vissa kvalster ramlar naturligt av bina och vaxkakan. Om kupan har ett täckt golv kan de även om de ramlat krypa tillbaka på bina. Beehaus har ett öppet gallergolv som gör att kvalstren garanterat ramlar ut ur kupan, och därifrån kan de inte komma tillbaka.


För mer detaljerade information om varroa och varroabehandlingar kan du besöka Biodlarnas hemsida.



Kommentarer

Det finns inga kommentarer än