Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du kommer igång med din äggkläckare

Denna sida tar upp allt du behöver veta om att få igång din kläckare så att du kan börja ruva äggen.

Rengöring och sterilisering
Om du har köpt en ny kläckmaskin från Omlet behöver du inte sterilisera den. Om du dock köpt en andrahands-kläckare eller har använt den tidigare är det rekommenderat att sterilisera den. Se till att du inte har den inkopplad, och att du inte får fukt i elektroniken eftersom det kan förstöra maskinen. Vissa kläckare har elektronik gömda inne i sig, så doppa aldrig hela eller delar av din kläckare i vatten. För att steriliera kan du använda Virkon S eller Brinseas egna desinfektionsmedel. Efter att du tvättat kläckaren är det bra att torka av den med en ren handduk eller trasa.

Se till att sterilisera kläckaren innan varje kläckning.

Se till att sterilisera kläckaren innan varje kläckning.

Var ska jag ställa kläckaren?
Den bästa platsen är någonstans där temperaturen är jämn. Om rummet har stora temperaturskillnader kommer maskinen ha svårare att hålla en konstant temperatur inne hos äggen. Det är idealt om du kan kontrollera temperaturen i rummet, så att det inte blir mycket kallare på natten. Håll kläckaren borta från element, fönster och dörrar, så att solljus och drag inte påverkar den. Försök också att ställa den någonstans som är lätt att komma åt eftersom du regelbundet kommer behöva titta till äggen.

En äggkläckare i hemmet

En äggkläckare i hemmet.

Markera äggen
Det är bra att markera dina ägg, så att du kan hålla koll på dem. För det första för att veta vilken höna, av vilken ras, som lagt vilka ägg. För det andra för att kunna se vilka ägg som vänts, annars ser alla ägg likadana ut. Sätt ett X på ena sidan och ett O på andra. Det gör att du vet vilka ägg du redan vänt.

Du kan markera äggen med en blyerts- eller säker tuschpenna

Du kan markera äggen med en blyerts- eller säker tuschpenna

Testa kläckaren
Sätt igång dina kläckare i några timmar, så att den är uppvärmd innan du lägger in äggen. Efter att den varit igång ett tag bör du kunna se att den håller rätt temperatur. Även om kläckaren är temperaturinställningarna inte alltid rätt inställda, så det är bäst att dubbelkolla. Om temperaturen inte stämmer måste du ändra den. Du kan ladda ner instruktionsmanualer för dina Brinsea-kläckare genom att klicka här för Brinsea Mini Eco och här för Brinsea Octagon 20.

Fyll kläckaren
Din kläckare bör ha varit igång ett par timmar. Ta med äggen från rummet där du förvarat dem (vid 12-15 grader) och låt dem sakta komma till rätt temperatur. Ha aldrig ägg från olika arter i din maskin eftersom de behöver olika temperaturer och tid att kläckas. Dvärghöns kläcks t.ex. en dag tidigare än ägg från större hönsraser.

Använd en Brinsea Mini
Du kan få plats med upp till 10 ägg i en Brinsea Mini Eco-kläckare. Lägg äggen på sidan åtminstone 2cm från sidan av kläckaren så att de inte kommer i vägen för locket. Om äggen har olika storlekar får du experimentera lite för att maximera utrymmet.

Ägg i en Brinsea Mini Eco

Ägg i en Brinsea Mini Eco

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än