Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Artificiell kläckning

Om du inte har en höna som vill ligga på äggen kan du ruva dem artificiellt. Det är något mer komplicerat och tar mer tid att kläcka ägg i maskin, t.ex. måste du regelbundet kolla äggen. Om du dock har en större mängd ägg brukar dock kläckare vara mer pålitliga än hönor, och ju fler gånger du gör det, desto lättare blir det.

Vad behöver du?
När du börjar finns det ett par saker du måste skaffa:

  • Kläckmaskin - Brinsea Mini II Eco är t.ex. en bra nybörjarkläckare.
  • Genomlysare - så att du kan se hur äggen utvecklas. Brinsea Ovaview är ett bra alternativ.
  • Antibakteriella desinfektionsprodukter- Det är viktigt att hålla kläckaren och området runt äggen och kycklingarna rent. Prova t.ex. Brinseas desinfektionsmedel för ruvning.
  • Rumstermometer
  • Rapportblad- Du kan ladda ner ett exempel här.
  • Pennor - För att markera äggen och anteckna.


Välj rätt äggkläckare

Det finns ett stort utbud äggkläckare på marknaden. De flesta fungerar på liknande sätt genom att ge äggen värme och fuktighet medan kycklingarna utvecklas. Här är ett diagram som visar de basala delar som en kläckare består av.
Delar av en äggkläckare

Delar av en äggkläckare.Hur många ägg vill du ruva?

Detta är förmodligen den första frågan du måste ställa dig, eftersom det gör att du kan begränsa valet av kläckare. När du beräknar hur stor kläckare du vill ha måste du räkna med obefruktade ägg och de kycklingar som föds som tuppar. Bara 50-80% av äggen du börjar med kommer kläckas, och hälften av dem kommer vara tuppar. Så om du vill ha 5-10 höns bör du ruva ungefär 20 ägg.

Vill du vända äggen själv?

Äggen måste vändas 3-5 gånger om dagen. Det är lättare och mer pålitligt att skaffa en maskin som automatiskt vänder äggen, men de tenderar att vara dyrare.

Fläkt eller inte fläkt?

Du kan köpa kläckar med eller utan fläkt. De utan fläkt är beroende av naturligt luftcirkulation (varm luft som stiger och kall luft som sjunker) för att skapa en jämn temperatur inne i kläckaren. Kläckare med fläkt är nu för tiden väldigt populära, och Omlet rekommenderar att skaffa en med fläkt eftersom de märkbart höjer chansen att äggen kläcks.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än