Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ruva ägg från dina egna höns

Det mest pålitliga och roliga sättet att börja föda upp kycklingar är med befruktade ägg från dina egna höns. Givetvis kan du bara göra detta om du har en tupp och höns. Här är några enkla tips på vad du kan göra för att maximera chanserna att lyckas när du ruvar egna ägg:

Brahmatupp med några höns

För att få befruktade ägg måste du ha en tupp. Här är en vacker brahma-tupp med några hönor.

Plocka äggen regelbundet

Om du vanligtvis plockar ägg för att äta dem är du förmodligen van vid att plocka en gång om dagen. Om du dock plockar ägg för att ruva dem är det bäst att samla ihop äggen två eller till och med tre gånger om dagen. Det gör att äggen inte blir smutsiga och att hönan inte av misstag börjar ruva på dem.
Plocka ägg i en korg med halm

Samla äggen i någonting mjukt.

Var försiktig med äggen
När du plockar äggen från värpredet är det viktigt att du inte skakar, smäller eller har sönder dem. Det kan skada membranet och viktiga delar inne i ägget. Se också till att inte lämna dem i solen eller någonstans kallt. Det kan låta klyschigt, men att plocka äggen i en korg med halm i botten hjälper till att hålla dem säkra och hindrar dem från att rulla runt och gå sönder. Du bör också se till att du har tvättat händerna innan du håller i äggen så att du inte för över några bakterier, gärna med handdesinficering.

Håll värpredet rent
Det är alltid bra att hålla hönsens värprede så rent som möjligt, men det är speciellt viktigt om du funderar på att använda äggen för att ruva dem. Det hjälper till att minska bakterier (från smuts eller spillning), och ökar fertiliteten på äggen. Se också till att redet är fullt med färsk halm eller strö.

Håll koll på dina ägg allt eftersom du plockar dem.
Om du har en blandning av olika hönsraser eller plockar ägg över flera dagar är det bra att märka dem med datum och ras. Du kan använda en blyertspenna, eller ett stämpelkit.

Förvara äggen
Du kan förvara befruktade ägg 7-10 dagar innan du börjar ruva dem. Försök att hålla dem mellan 12-15 grader någonstans utan drag. Det saktar ner celldelningen och ser till att äggen inte tappar för mycket fukt genom skalet. Även om du är väldigt sugen på att komma igång måste du vänta 24 timmar innan du börjar ruva ett ägg, annars är det stor risk att de inte kommer kläckas. När du förvarar dem är det viktigt att de vänds varje dag. Det lättaste sättet att göra detta är att förvara äggen i en äggkartong eller äggbricka med den spetsiga delen nedåt. Du ‘vänder’ dem genom att tippa kartongen eller brickan med en träbit under ena sidan. Flytta sen träbiten till andra sidan varje dag så håller sig äggen friska.

Förvara dina ägg på en bricka och använd en bit trä för att gunga dem fram och tillbaka varje dag

Förvara dina ägg på en bricka och använd en bit trä för att gunga dem fram och tillbaka varje dag.

Rengör äggen
Temperaturen inne i en kläckare är perfekt för att ruva ägg, men tyvärr är det också perfekt temperatur för bakterier. Tvätta inte äggen för ofta eftersom det inte bara tar bort smuts, utan också det översta lagret på skalet, vilket gör att det är lättare för bakterier att få fäste i ett senare stadie.

Använd äggtvätt för att rengöra dina ägg

Tvätta dina ägg med äggtvätt.

Om du ser att äggen är smutsiga kan du rengöra dem genom att skrapa bort smuts med en ren kniv eller trasa. Om äggen är väldigt smutsiga är det bäst att stoppa dem i en skål med varmt vatten (35 grader) med en liten mängd speciell äggtvätt och sedan torka av dem med en ren diskhandduk. Vattentemperaturen är väldigt viktig, och du bör aldrig lämna äggen i vattnet längre än 2 minuter. Se till att du är försiktig med äggen, kanske genom att lägga en svamp eller en trasa i botten av skålen för att undvika att äggen skadas.

Ge dina höns och tuppar högkvalitetsfoder
För att se till att dina höns producerar ägg av bästa kvalitet och att tupparna har högkvalitativ sperma bör du ge dem bra foder. Omlets ekologiska hönsfoder ger dem en balanserad kost med rätt mängd protein, och är perfekt för ruvande hönor. Om dina höns får gå fritt i trädgården och äta saker de hitta där kan du lägga till hönsgrus och fågelkrydda till deras kost.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än